Ukens Norden: Spillfinner danker ut Pokémon, svenske sportsstjerner inn i gaming og suksess for trådløs lyd

Publisert Sist oppdatert

Gaming og trådløse øreplugger er hett i nabolandene denne uka.

I Ukens Norden kikker Shifter på noe av det som har skjedd innen tech i nabolandene våre den siste uka.

Pokémon Go taper mot finsk spill

Har spillnerdene gått lei av å springe rundt å jakte på japanske kosedyr i virkeligheten? Pokémon Go er i hvert fall ikke lenger det mest inntektsbringende spillet i Apple Appstore, Etter 74 dager med Pokémon på topp ble det tidligere denne uken klart at Clash Royale fra det finske spillstudioet Supercell har overtatt tetplassen, skriver DI Digital.

Årsaken skal være at Supercell lanserte en rekke nye funskjoner til spillet. Fremgangen bør glede kinesiske Tencel, som tidligere i sommer betalte 8,6 milliarder dollar for 84 prosent av aksjene i selskapet.

Ny sport å satse på spill

Den svenske fotballstjernen Zlatan Ibrahimovic startet kanskje en trend når det nylig ble kjent at han kjøpt 12,5 prosent av aksjene i den relativt ukjente svenske spillprodusenten Isbit Games.

Denne uken fikk han selskap av en annen svensk idrettsstjerne – kampsportkjempen Alexander ”The Mauler” Gustafsson. ”The Mauler” går inn som deleier i Prey Studios i forbindelse med en nyemisjon verdt 1,2 millioner kroner, ifølge Breakit. Prey Studios er et nytt spillstudio som skal jobber med et kampsportspill sder du kan coache frem nye stjerner i stil med det mer kjente Football Manager.

”Som en av verdens beste fighters tilfører ”The Mauler” kunnskap, kontakter og en fanbase," sier Niclas Bergqvist, styremedlem i Prey Studios i en pressemelding.

Om sistnevnte avtale har en ganske så åpenbar kobling mellom spill og stjerne, er det i tilfellet Zlatan ikke like åpenbart. Isbit er mest kjent for å ha laget mobilspillet til miljøinitiativet Batterijakten, som har vært en suksess i både Sverige og Norge.

I følge nyhetssiten Breakit har Zlatan heller ikke betalt noen penger for sin andel i selskapet. Kjøpesummen for aksjene er i stedet blitt kvittet mot en fordring Ibrahimovic har på Isbit Games. Breakit spekulerer på om Ibrahimovic helt enkelt har fått aksjer i utbytte mot å markedsføre selskapet.

Løft for svenske øreplugger

Den svenske hodetelefonprodusenten Earin var tidlig ute med trådløse hodetelefoner. De ble lansert i september i fjor etter at selskapet hadde fått 11,3 millioner svenske kroner i grasrotfinansiering via Kickstarter. Allerede det første året omsatte selskapet for 28 millioner SEK og fikk et resultat på to millioner SEK.

I år er konkurransen blitt mye tøffere, flere selskaper har lansert trådløse øreplugger.

- Det er i bunn og grunn bra. Da det bare var oss, fantes det ikke et segment for trådløse hodetelefoner, sier finanssjefen Per Sennström til Breakit.

Når Apple så bestemte seg for å kutte ut 3,5 mm-pluggen fra Iphone, kom det virkelige løftet. I år regner Sennström med at selskapet kommer til å passere 100 millioner i omsetning.

Følg Shifter på Facebook og Twitter, og få sakene våre rett i feeden din.