Administrerende direktør i Lånekassen, Nina Schanke Funnemark. Foto: Lånekassen
Administrerende direktør i Lånekassen, Nina Schanke Funnemark. Foto: Lånekassen

Lånekassen og Sbanken inngår samarbeid: «Tar gjeldsutviklingen på alvor»

Publisert Sist oppdatert

Sbanken er først ut med å gi full oversikt over Lånekassens studielån, direkte i mobil - og nettbank. 

– Å gi kunden oversikt over samlet gjeld på ett sted, vil være fordelaktig med tanke på forståelse for egen økonomi, sier administrerende direktør i Lånekassen, Nina Schanke Funnemark.

Drøyt 400.000 elever og studenter mottar støtte fra Lånekassen hvert undervisningsår, og akkurat nå betaler rundt 700.000 ned på studielånet sitt.

I neste uke får Sbankens testkunder blant disse, full oversikt over studielånet, direkte i mobil- og nettbanken.

– Vi tar Finanstilsynets bekymring over nordmenns gjeldsutvikling på alvor, og vil sammen med Lånekassen bane vei for at norske bankkunder får full kontroll over egen gjeldssituasjon, sier Christoffer Hernæs, digitaldirektør i Sbanken.

Hør også podcasten: Hvorfor du bør forstå hva API-økonomien er

Historisk høy gjeld

Han skisserer prosjektets bakteppe med en historisk høy gjeld - og viser til undersøkelser som tyder på at flere hundretusen nordmenn vil få problemer med å betjene høyere boliglånsrente.

– Det blir viktigere enn noen gang at nordmenn har full oversikt over egen økonomi, sier Hernæs.

Med studielånssaldo i nettbanken, vil den totale gjelden også bli tilgjengelig sammen med boliglån, samt eventuell kredittkortgjeld og forbrukslån.

– Lånekassen ønsker å gå i front for samhandling med det private. Piloten markerer en forsmak på fremtidige samarbeid gjennom åpne grensesnitt som kommer kundene til gode, sier Eilertsen.

Ønsker flere tjenester

Blir samarbeidet vellykket, ønsker Lånekassen å gå i dialog med andre banker.

– I Lånekassen har vi fokus på ny teknologi, innovasjon og utvikling, som viktige virkemidler for å møte kundebehovene til de over én million kundene våre, sier Funnemark.

Sammen med Hærnes understreker hun størrelsen på et studielån: For en nyutdannet med et førstehjemslån på rundt to millioner kroner og en studiegjeld på nærmere 500.000, vil studielånet utgjøre 1/5 av total gjeld.

– Sbankens hypotese er at langt fra alle har et bevisst forhold til hvor mye de har i studielån. Vi håper dette samarbeidet kan sørge for at den enkelte ikke pådrar seg mer gjeld enn de har evnen til å betjene, sier Hernæs.

Les også: Bankene slår tilbake mot kritikken fra Revolut: — «Gammeldags» høres sikkert kult ut i en PR-plan

Powered by Labrador CMS