Christoffer Hernæs, CDO i Sbanken og David Baum, daglig leder i Finstart Nordic, investeringsarmen til Sparebank1 Sr Bank. Foto: Sbanken/LucasWeldeghebriel
Christoffer Hernæs, CDO i Sbanken og David Baum, daglig leder i Finstart Nordic, investeringsarmen til Sparebank1 Sr Bank. Foto: Sbanken/LucasWeldeghebriel

To banker, to forskjellige investeringsstrategier. Derfor investerer vi i startups.

Publisert Sist oppdatert

Til tross for at de begge er banker, og begge har investert i oppstartsselskaper, har de forskjellige strategier.

Såkalt Corporate Venture (CV) handler om at det «store» selskapet investerer i gründerbedrifter på samme måte som tradisjonell venture-kapital, men hvor det strategiske aspektet teller vesentlig tyngre.

Sbanken og Sparebank1 SR Bank er begge etablerte banker som investerer i startups. Men der Sbanken ikke har en dedikert enhet eller organisasjon til å gjennomføre og forvalte investeringene, har Sparebank 1 SR Bank, bygget opp CV-selskapet Finstart Nordic, med egne ansatte, som vurderer, investerer og bygger egne selskaper på siden av banken.

-- Hvorfor investere i case by case og ikke sette av en sum og bygge et eget investeringsselskap?

-- Vi er ikke store nok til å ha en industrialisering av det. Vi utelukker ikke nye investeringer, men søker heller ikke aktivt etter nye selskaper, sier Christoffer Hernæs, CDO i Sbanken.

Ikke store nok til å ha egen investeringsarm

Han mener det handler om kritisk masse.

-- Hadde vi vært større, kunne vi ha bygget en egen investeringsarrm, men i banksammenheng er vi nesten som en startup å regne. Vi er færre ansatte, og har en liten og smidig operasjon, sier Hernæs.

-- Når er det dere faktisk investerer?

-- Det må være noe som er spot on i forhold til kjernevirksomheten vår. I tilfellet hvor vi investerte i Quantfolio (robotrådgivning), så var det fordi vi vurderte å lage en robot selv og søkte rundt i hele verden etter teknologien, men så fant vi tilfeldigvis dette i en startup fra Bergen, forteller  Hernæs-

Selv om begrunnelsen for valg av case må være veldig strategisk, så er Hernæs tydelig på at de som bank på forvalte investeringen som finansiell.

-- Hvis ikke kan vi ende opp med å ta beslutninger som ikke er til det beste for selskapet, sier han.

Finans er en flokkdyrbransje

-- Hvordan tror du CV-markedet vil utvikle seg i Norge fremover?

-- Det har vært en god oppsving i året som har vært innen bank og finans. DNB og SR Bank har kommet opp i god fart med flere investeringer på slutten av 2018. Finans er flokkdyrbransje. Ser man andre gjør det, så blir man fristet til å gjøre det samme. Jeg mener det er klok måte å tenke selskapsutvikling på dersom man er stor nok, sier Hernæs-

Han understreker at vi er i en tidlig fase innen CV i Norge.

-- Jeg håper pendelen ikke svinger tilbake som tidligere, men at de ulike aktørene har stamina til å holde ut, sier han.

Investerte 75 millioner kroner i fjor

David Baum, CEO i Finstart Nordic, Sparebank1 SR Banks investeringsarm, med 300 millioner på bok, mener det er nødvendig med en egen organisasjon for å bli god til å investere.

-- Hvorfor sette av 300 millioner og ikke investere case by case?

--Det er flere grunner til det. Hvis man skal utvikle en ny kapabilitet, trenger man en virksomhet som allokerer ressurser til det som skal gjennomføres. Vi har bevisst valgt å bygge en organisasjon som skaper de resultatene vi er ute etter. Vi investerte 75 millioner kroner i fjor og er “on track”, sier Baum.

Han forteller at Finstart Nordic ikke har en eksplisitt exit-strategi, men at de legger til grunn at det tar tid å skape verdier.

-- Men som en tidligfaseinvestor er vi opptatt av at selskapene og gründerne har et bevisst forhold til at vi er en investor som er opptatt av det finansielle også, sier han.

-- Hvor mye vektlegger dere finansiell vs strategisk avkastning?

-- Det er ingen caser som er relevante for oss hvis de ikke er strategiske. Det er et absolutt krav for alt vi gjør. Så er det finansielle aspektet et tilleggskrav, sier Baum.

-- Hvordan tror du CV-markedet vil utvikle seg i Norge fremover?

-- CV (Corporate Venture) er jo egentlig et overskuddsfenomen, et høykonjunktur-fenomen. Det vokser under gode tider og gjerne det første som kuttes når det butter. Min forventning er at den historien skal gjenta seg. Samtidig har vi en sterk teknologisk utvikling som mange selskaper har fått øynene opp for. CV er en måte for  sore selskaper å samarbeide med startups, drive innovasjon og få tilgang til ny teknologi. Det er et suplement til å drive egen utvikling.

Den digitale utviklingen vi ser nå er relevant og treffer alle bransjer. CV er en måte å møte dette på. Jeg tror vi kan se en vekst i CV og at det kan blir større enn det har vært tidligere, sier Baum.

TRE SAKER OM CORPORATE VENTURE

Oversikt over 16 selskaper som investerer i startups. Hva investerer de i og hvor mye?

Disse trekkene kjennetegner corporates som lykkes med sine investeringer i startups

Derfor investerte Microsoft i Kahoot

Powered by Labrador CMS