Dag Olav Norem, daglig leder i Folio. Foto: Lucas Weldeghebriel

Henter 25 millioner fra Sparebanken Vest for å bygge en virtuell økonomisjef

Publisert Sist oppdatert

«A-laget» til Folio-medgründer Dag Olav Norem trenger ikke tenke på sin egen likviditet på et par år, men nå vil de løse likviditetsproblemet til norske bedrifter.

Vi skal snart fortelle mer om produktet, men først, her er «A-teamet».

Folio ble etablert i fjor av ex-Yahoo-er, Opera- og Finn.no-ansatt Dag Olav Norem. Med seg på laget har han Wilhelm Joys Andersen (CTO), som blant annet har drevet konsulentselskapet Minus og vært tungt involvert i Store Norske Leksikon, Oslo Bysykler og Propr. Rune Brunborg, er arbeidende styremedlem. Han er også gründer av forsikringsselskapet Tribe og styreleder i Dealflow.

I styret sitter Christian Printzell Halvorsen, eks-Finn.no-sjef, nå CEO i Cxense og styreleder i Lawbotics. I tillegg har de fått med seg Kari Orlund Moen, som inntil nylig var konserndirektør i DNB.

Norem har også rekruttert tre utviklere som alle har jobbet i Opera.

--Er det vanskelig å tiltrekke seg talent?

--Vi kjenner alle som er rekruttert, så vi har stor tillit til hverandre. Flinke folk vil jobbe sammen med andre flinke folk, sier Norem.

Henter 25 millioner og forretningspartner i samme slengen

Sparebanken Vest spytter inn 25 millioner kroner i selskapet. Halvparten kapital og resten i konvertibelt lån. Samtidig blir banken Folios forretningspartner, som gjør at de kan tilby bankfunksjonalitet i produktet fra dag én.

Gründerne sitter på majoriteten av aksjen etter emisjon.

--Har Sparebanken Vest mer enn 33 prosent, eller såkalt negativt flertall?

--Det kan jeg ikke svare på før etter at lånet konverterer, sier han.

--Det er ikke bare bare å få med en stor partner inn med en solid eierandel?

--Vi har hatt mange diskusjoner om det i gründerteamet. Vi er veldig bevisst denne problemstillingen, og vi har inngått en avtale vi mener er til det beste for selskapet.

Sparebanken Vest sier de må samarbeide med de beste hodene og med dem som utfyller deres egen kompetanse.

--Det har lenge vært snakk om Open Banking og digitalisering i bransjen. Vi vet at det vil bli store endringer. Og det vil gå fort. Sparebanken Vest er med på å drive denne
utviklingen og da må vi samarbeide med de beste hodene innenfor teknologi og
innovasjon. Derfor var det veldig naturlig for oss å gå tungt inn i Folio som i stor grad
komplimenterer vår egen kompetanse, forteller Ragnhild Janbu Fresvik, leder for
bedriftsmarkedet i Sparebanken Vest.

Nå har Folio penger til å ikke trenge å fokusere på penger i et par år fremover.

Virtuell økonomisjef

--Så hva er Folio?

--Vi vil løse bedriftsøkonomien til små bedrifter. I dag sitter de med tre systemer. Banken, regnskapssystemet og et excel-ark. De flytter så tallene mellom de ulike siloene. Regnskapssystemet må man ha for å levere tallene som myndighetene etterspør, og excel-arket for å lage fremtidige prognoser.

Han forteller at Folio skal fokusere på hvordan bedrifter kan styre virksomheten sin, ikke hvordan de skal dokumentere transaksjoner til staten.

Folio vil bli liggende som et lag over underliggene tjenester som bank, regnskap og prognoseverktøy. Så bedriftslederne trenger bare å logge seg inn et sted for å styre økonomien til bedriften sin.

--Vi vil ha fokus på likviditeten og innsikt som hjelper bedrifter med å vokse. Som en slags økonomi-sjef for selskapet. Vi vil bygge en bro mellom de ulike systemene, sier Norem til Shifter.

To fokus i markedsstrategien

--Hva blir deres største utfordring?

-- Å skaffe kunder, sier han og legger til at det skal mye til for at noen bytter bank.

Derfor fokuserer de spesielt på to områder i sin markedsstrategi.

--Vi har laget en enkel selskaps-stifter, som vi har kalt stiftemaskinen. Den skal gjøre det enkelere å etablere selskaper enn prosessen man må gjennom i dag. Da kan vi også onboarde kundene til vårt produkt. Og vi vil fokusere på selskaper som har kommet til et punkt hvor de går gjennom hele strukturen på nytt, gjerne etter et par år, når de har klart å etablere et selskap på beina, sier han.

Takker "miljøet"

Prosessen frem til kapitalinnhentingen har ikke bare vært enkel.

--Vi fikk et oppstartslån fra Innovasjon Norge. Det kjøpte oss verdifull tid. Frem til da var vi finansiert av gründerne selv samt noe fra styremedlemmene. Vi slapp derfor å måtte gå til et investormiljø med en gang og bli vannet ut, sier han.

Han takker «startup-miljøet» og sentrale personer som har hjulpet dem frem uten en tanke på belønning.

--Johan Gjesdahl i Alliance Venture har hjulpet oss mye uten at de har vært investor. Også Rolf Assev i StartupLab. Patrik Berglund i Xeneta, Karl-Munthe-Kaas i Kolonial, og ikke minst David Baum i Monner/Finstart Nordic, Jarle Holm i Monner og It-gründer Henrik Lie Nilsen.


Eierfordelingen før emisjonen:

* Dag Olav Norem  52,2%
*  Wilhelm Joys Andersen   27,9%
*  Rune Brunborg   7,0%
*  Lars David Simon Håsaether 3,0%
*  Rune Findstad Halvorsen 3,0%
*  Karl Anders Øygard 3,0%
*  Ida Jackson 1,5%
*  Kari Olrud Moen 1,0%
*  Christian Printzell Halvorsen   1,0%
*  Audun Fauchald Strand   0,4%