Illustrasjonsfoto. Foto: Unsplash

Youtube anklaget for å ha spredt seksualiserte videoer av barn

Publisert Sist oppdatert

Flere internasjonale selskaper har trukket reklameinnhold fra Youtube sine nettsider, etter at en videoblogger anklaget selskapet for å ikke ha god nok kontroll på det som publiseres. 

Det skal blant annet være kommentarfeltene -- og såkalte "timestamps" i videoer -- som har gjort spredningen av det seksualiserte innholdet mulig. I tillegg har Youtube-brukere som har hatt til hensikt å spre videoene, manipulert Youtube sine algoritmer. Visse søkeord skal ha ledet brukerne til noe annet enn selve søket indikerer.

Og nå, bare dager etter at Youtube-brukeren Matt Watson fremmet anklagene i en Reddit-tråd, har flere internasjonale selskaper valgt å trekke seg fra markedsføringsavtaler de har inngått med videonettstedet.

Blant selskapene som anser anklagene for å være troverdige, er McDonalds, Canada Goose, Nestle, Disney og Epic (skaperne bak Fortnite), og markedsføring av deres produkter er derfor inntil videre ikke synlig hos Youtube.

Fanget opp av AI-teknologien

"Timestamps", som skal ha vært én av måtene de seksualiserte videoene ble spredt, er lenker lagt inn på ulike tidspunkter i videoer. Og når man først har klikket på én av de seksualiserte videoene, enten i søkeresultater eller i "timestamps", vil Youtube tilby flere som ligner. Disse anbefalingene er basert på interessen man har vist for de andre videoene man har sett.

Samtidig ble videoene til en viss grad overvåket av Youtube sin AI-teknologi, da noen av videoene hadde fått kommentarfeltene stengt. Dette kan tyde på at AI-teknologien har oppdaget et stort antall upassende og seksualiserte kommentarer under videoene. Youtube selv har i etterkant av kritikken fra Matt Watson - som kan vise seg å koste dem mye i reklameinntekter - uttalt seg om anklagene.

-- Alt innhold - inkludert kommentarer - som setter mindreårige i fare er forferdelig, og vi har klare retningslinjer som forbyr dette på Youtube. Vi tok affære umiddelbart [da dette ble oppdaget], ved å slette kontoer og kanaler, rapporterte lovstridig aktivitet til myndighetene og fjernet kommentarfunksjonen på flere titalls millioner videoer der barn er involvert. Det er mer som må gjøres, og vi fortsetter å jobbe for å forbedre oss selv, og fange opp overgrep raskere, heter det i uttalelsen fra Youtube.