Tommy Andersen and Eric Lagier.
Tommy Andersen and Eric Lagier.

Suksessgründere har samlet en milliard til å investere i startups i Norge og Norden

Publisert Sist oppdatert

Eric Lagier og Tommy Andersen har hentet inn en milliard kroner som ByFounders nå skal investere i nordiske startups.

De to danske entreprenørene gikk høyt ut i fjor sommer og proklamerte at de skulle få inn 100 millioner Euro til fondet som skulle hjelpe neste generasjons gründere opp og frem. Nå har Eric Lagier og Tommy Andersen klart oppgaven, og melder i dag at fondet er fylt opp.

-- Det er jo superambisiøst å hente 100 millioner Euro når det er første gangen man setter opp et fond. Vi er utrolig glade når vi nå har fått det til, og at så mange sterke investorer backer oss, sier managing partner Lagier til Shifter.

Tanken har hele tiden vært å få inn de mest vellykkede gründerne i Norden på eiersiden. Selv har Lagier gründet Memolane og var en av de første ansatte i Skype og Tradeshift. Tommy Andersen startet suksessfulle Libratone. På lista over entreprenører er også Skype-gründer Niklas Zennström, Vivino-gründer Heini Zachariassen, Zendesk-gründer Morten Primdahl og Endomondo-gründer Christian Birk. Fra Norge kommer Johan Brand fra Kahoot. I tillegg til en rekke kjente tech-navn går også flere anerkjente fond inn, blant disse er Det danske vekstfondet, Isomer Capital, Draper Esprit og Digital Garage. Danske Bank har også bidratt, samt en rekke family offices i Norden.

Tror på Norden

ByFounders er godt i gang med investeringene, selv om fondet ikke har vært helt fylt opp før nå. Lagier og Andersen har investert i 12 selskaper, blant disse er norske Safety Wing, der de har gått inn to ganger. Det siste er forøvrig i tråd med strategien om at de gjerne går inn med kapital mer enn en gang, fra fem millioner kroner og i blant også helt opp til virkelig store A-runder. Foruten Norden, vil fondet også gjøre investeringer i Baltikum. Med kontorer både i Silicon Valley og København ønsker de å lage en bro ut i det internasjonale markedet, enten gründerne vil skalere fra Norden eller USA.

-- Det er naturlig å sammenligne seg med Silicon Valley, men Norden har etablert seg som en ekte vugge for enhjørninger og hurtigvoksende selskaper, med flere exiter på over en milliard dollar. Denne regionen kan og vil konkurrere med alle andre steder i verden, og jeg tror mulighetene for å gjøre store exits bare vil øke nå fremover, sier managing partner Tommy Anderson.

Rask læring

Eric Lagier innrømmer at det ikke har vært bare enkelt å sette opp milliardfondet. De har hatt en bratt læringskurve, særlig juridisk, men har vært godt hjulpet av noen av de mest erfarne profilene på området. Det var også viktig å få hentet de første pengene til fondet.

-- Til å begynne med var fondet bare et stykke papir, noe vi planla å gjøre. Vi hadde ikke en 20 års track record, slik andre venturefond har. Så vi konsentrerte oss om å bygge tillit hos våre første investorer, vise at vi var på riktig vei.

Særlig tilsagnet fra Det danske vekstfondet var viktig, for å få fart på den videre prosessen. Og etterhvert som det ble mer og mer oppmerksomhet rundt hva fondet skulle forsøke å få til, og at kjente entprenører backet prosjektet, løsnet det.

-- Vi skulle ikke være et tradisjonelt venturefond, men et fond for gründere av gründere, sier Lagier.

Døgnåpen support

Selskapene som henter fra ByFounders kan vente seg et fond som vil stå parat til å hjelpe når det trengs. Over 50 veteran-entreprenører er med i hjelpekorpset.

— Dette handler ikke bare om penger, vi investerer fordi vi ønsker at de skal lykkes. Det kan gå ti år før det skjer, og vi skal jobbe sammen disse årene. Alle gründere kan ringe meg døgnet rundt hvis det skulle være noe, jeg er der for dem, sa Lagier da han ble intervjuet av Shifter i forbindelse med investeringen i Safety Wing. 

Lagier har også påpekt hvordan de vil gjøre noe med maktforholdet mellom investor og gründer, der de med pengene tradisjonelt har hatt overtaket, og oppført seg deretter.

— Vi skal endre den gamle rollen, der investoren opptrer som at han er Gud som bestemmer hvem som skal leve eller dø.

Inviterer inn norske

ByFounders har varslet at de kommer til å investere i flere norske startups, men foreløpig er Johan Brand den eneste norske som har spyttet inn penger i fondet. Lagier skulle gjerne sett at det var flere.

-- Vi ønsket å ha med flere norske investorer i det første fondet. Det har imidlertid vært krevende å få tilsvarende støtte i Norge som i Danmark. Vi ønsker å ha en pan-nordisk tilnærming, og etterhvert som vi viser hva vi får til, håper vi å få ombord flere nordmenn når vi setter opp neste fond.

Les mer og lytt til podcast om Eric Lagiers tanker om investeringer i nordiske startups her:

Gründerstjerner investerer en milliard, og tar oppgjør med skadefryd: «Det som gjør meg lykkelig er å se andre lykkes» 

For ordens skyld: Johan Brand som er investor i ByFounders er også investor i Shifter.

Powered by Labrador CMS