mobilitet

Bolt skal hindre at folk kjører på fortauene

I et nytt pilotprosjekt vil Bolt bruke AI-basert teknologi, til å utdanne markedet og brukerne til å unngå å kjøre på fortau.

Publisert Sist oppdatert

Bolt skal utstyre et utvalg elsparkesyklene med kameraer som vil gjøre det mulig for elsparkesyklene å automatisk begrense hastigheten eller spille av lyd når de kjører på fortau, og vil lanseres i Oslo fra midten av mars.

– Hos Bolt er vi opptatt av brukernes og fotgjengernes sikkerhet, og fortauskjøring er et stort sikkerhetsproblem. Derfor samarbeider vi med Drover, og skal nå teste en måte å hindre fortauskjøring, forteller Jose Rei, Norgessjef for elsparkesykler.

Det er et kamera på elsparkesykkelen og et AI-system som vil gjøre det mulig å oppdage om en bruker kjører på et fortau. Brukerne blir veiledet til å forlate området, og heller kjøre i tryggere omgivelser, som ikke er til hinder for trafikken eller skaper farlige situasjoner for andre trafikanter, uansett om det er til fots eller på hjul.

Teknologien som brukes vil være i stand til å skille forskjellige infrastrukturtyper ved hjelp av kunstig intelligens (AI), og er ment å brukes i urbane områder hvor trafikktettheten har økt raskt de siste årene. I første omgang vil den kun testes av Bolt-teamet, som skal skanne gatene, fortauene og sykkelfeltene i Oslo for å sikre at nøyaktigheten er av høyeste standard.

– Under pilot-perioden skal ikke disse elsparkesyklene med kamera betjenes av publikum. I stedet vil ekspertene våre teste funksjonen, og bruke muligheten til å skanne gatene og fortauene i Oslo, for å måle nøyaktighet og kartlegge byen, sier Rei.