Christine Spiten, sjefstrateg og medgründer av Blueye, har kommet på Forbes' liste over unge og viktige teknologientreprenører. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Norsk gründer på Forbes-liste over "30 under 30"

Publisert Sist oppdatert

Det internasjonalt anerkjente tidsskriftet Forbes har dronegründer Christine Spiten på sin liste over "30 under 30" blant teknologientreprenører. 

Forbes forteller om Spiten at hun er medgründer av -- og i tillegg har ansvaret for businesstrategien, merkevaren og businessrelasjoner hos -- Blueye, selskapet som utvikler en undervannsdrone for forbrukermarkedet.

Undervannsdronen -- som foreløpig ikke er i salg -- skal kunne vise undervannsbilder på en smarttelefon, samtidig som selve dronen kan ta seg frem på opptil 150 meters dyp. Formålet er blant annet å gi folk bedre innsikt i hva som rører seg i havet, og hvordan menneskers forsøpling preger selv havdypet.

-- Jobber for noe jeg tror på og brenner for

Spiten sier til Shifter at det for henne "(selvsagt) er en ære å være listet blant dyktige og inspirerende tech-gründere". Hun fremhever økt kunnskap om havet -- blant folk flest -- som noe hun håper listeplassen vil bringe.

-- Jeg jobber for noe jeg tror på og brenner for; å ta vare på havet vårt gjennom å dyrke nysgjerrighet, og skape teknologi som kan øke forståelsen vår for hvordan vi kan sikre fremtidige generasjoner samme glede av -- og tilgang på -- livsviktige ressurser som vi har idag. Dersom en plass på Forbes' liste gjør at jeg når frem til fler -- om så bare en håndfull -- så er jeg strålende fornøyd!, skriver Spiten til Shifter.

600 forhåndsbestillinger

Blueye har fått mye medieoppmerksomhet -- både i Norge og internasjonalt -- siden selskapet ble grunnlagt i 2015. Blant annet fikk selskapet en designpris i november 2017, og landet en storavtale med Hurtigruten bare noen måneder tidligere. Spiten var i 2017 en av foredragsholderne på TEDx da det ble arrangert i Trondheim.

I Forbes' tekst fortelles det at selskapet har mottatt 600 forhåndsbestillinger, og at fem NGO-er har brukt Blueye sine prototyper til kartlegging av, og søppelrydding, i Norge, USA og Australia. Etter planen skal dronen komme i salg i løpet av 2018.

No Isolation også på Forbes-liste

I tillegg har gründerne Karen Dolva og Matias Doyle fra det norske selskapet No Isolation -- som utvikler roboter for langtidssyke barn og et "nettbrett" som lar eldre holde kontakten med familien -- kommet på Forbes-listen over sosiale entreprenører. Forbes har årlige lister over særlig relevante og interessante personer under 30. Hver liste har totalt 30 personer, og Christine Spiten er altså blant verdens mest relevante teknologientreprenører, på årets Forbes-liste.

De andre kategoriene Forbes har laget lister for, er sosiale entreprenører, media og markedsføring, industri, finans, forskning og helse, butikker og e-handel, underholdning, kunst og kultur, lover og regelverk, "big money", kjendiser og de yngste.