Diamanter skal bli sporbare via blockchain, og hele bransjen går inn i dette systemet i løpet av 2018. Foto: ivegte (Flickr.com)
Diamanter skal bli sporbare via blockchain, og hele bransjen går inn i dette systemet i løpet av 2018. Foto: ivegte (Flickr.com)

Innfører sporbarhet for å bekjempe dårlig rykte: Nå skal diamanter gjennom blockchain-kontroll

Publisert Sist oppdatert

Sporingsplattformen Tracr innføres i løpet av 2018 for hele diamantbransjen, samt rimeligere stener. 

De Beers Group, som i over hundre år har vært en av de mest kjente aktørene på diamantmarkedet, erklærte i går at selskapet har brukt blockchain-teknologi for å spore opp 100 spesielt verdifulle diamanter. Dette skriver Finansavisen, der deler av en pressemelding fra diamantselskapet også publiseres.

I løpet av året skal blockchain-kontrollen utvides til å gjelde alle nye diamanter som kommer fra De Beers.

"Et permanent og sikkert digitalt spor ble skapt for et utvalg ubehandlede diamanter som ble utvunnet av De Beers, idet de beveget seg fra gruve til saging og sliping, og så videre til gullsmedene," utdyper diamantgiganten i en pressemelding.

Tracr, som De Beers skal bruke for å kontrollere diamantene, skal blant annet bidra til å sjekke at diamantene er naturlige -- og at de ikke er brukt som valuta i borgerkriger. Plattformen skal sørge for at all informasjon samles i et "permanent digitalt spor" for hver diamant. For å bekrefte hver enkelt stens identitet ytterligere, skal også bilder av stenene før sliping -- og forventet utseende etter sliping -- følge med i informasjonen om dem.

Diamantkjeder på blokkjeder

Uetiske diamanters mindre glamorøse side har siden 2006 vært kjent for folk først og fremst gjennom filmen Blood Diamond, der Leonardo Dicaprio spiller en sørafrikansk leiesoldat. Mange diamanter har gjennom det siste århundret funnet veien fra borgerkriger til smykkeskrin, og De Beers ønsker derfor å bevise at de ikke lenger lar industrien drive slik.

De Beers står i dag for 22 prosent av diamantmarkedet, men er ikke de eneste som skal gå inn i blockchainsystemet: også Diacore, Diarough, KGK Group, Rosy Blue og Venus Jewel er med. Grunnet vanskeligheter med å spore diamanter fra tidligere enn 2018, vil imidlertid ikke blockchainsystemet kontrollere noen eldre diamanter i stor skala.

Powered by Labrador CMS