Gründer Kristin Over-Rein i BoldBooks. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Boktech-gründer Kristin Over-Rein vil ta makt fra de store forlagene. Og håper folk flest vil hjelpe henne med det

Publisert Sist oppdatert

Kristin Over-Rein fikk avslag fra Innovasjon Norge da hun søkte støtte til en ny boktjeneste der uavhengige forfattere kan utgi bøker. Nå vil hun vise "svart på hvitt" hvor mange som ønsker BoldBooks.

Til nå har teamet på Romerike lagt ned et stort antall gratis arbeidstimer i utvikling og markedskontakt ved siden av vanlige jobber. De siste månedene har de trengt noen kroner for at prosjektet skal bli virkelighet. Da Innovasjon Norge ga dem avslag på søknaden om støtte, valgte de å crowdfunde den siste etappen.

– Jeg har lenge hatt sansen for hvordan crowdfunding gir makta til folket, og overlater til brukerne å avgjøre hvilke ideer som er verdt å satse på. Vi fikk avslag på markedsavklaringsmidler fra Innovasjon Norge, fordi de var usikre på om plattformen har et brukerpotensial. Nå vil kampanjen vise «svart på hvitt» hvor mange som har valgt å støtte oss, sier Kristin Over-Rein.

"Økosystem rundt bokutgivelser"

Over-Rein har drevet et lite forlag ved siden av jobben som rådgiver i NAV. Der har hun utgitt bøker av andre forfattere. Selv har hun skrevet boka «Gi ut min egen e-bok».

– Gjennom dette bokprosjektet kom jeg i kontakt med mange forfattere og vet hvor skoen trykker, forteller gründeren.

Ikke bare kan det være teknisk utfordrende for mange å utgi en bok, men det er også vanskelig å få en oversikt over samarbeidspartnere som kan løfte kvaliteten, ifølge Over-Rein.

– Nå samler vi alle tjenester på et sted, og skaper et slags økosystem rundt bokutgivelser, sier hun.

Et alternativ for de refuserte

Gründeren hevder det er en utfordringen for forfatterne at bare 1 prosent av debutantene blir tatt inn i varmen hos de store forlagene. 6000 manus sendes inn til norske forlag hvert år, så det er potensielt veldig mange som nå får en alternativ måte å gi ut boka si på, ifølge Kristin Over-Rein. Hun understreker at de gjerne samarbeider med de etablerte forlagene. Gründeren håper forlagene kan tipse refuserte forfattere om BoldBooks, og at de bruker tjenesten til et sted for å speide etter nye talenter.

– Forlagene gjør en viktig silingsprosess. Men det er ikke bare dårlige manus som blir refusert. Det kan være at manuset ikke passer inn i forlagets profil, eller ikke er kommersiell nok til at forlaget tør å satse på det. Vår virksomhet vil åpne for en større bredde, økt ytringsfrihet, flere stemmer og nisjebøker, hevder Over-Rein.

Råd, men ingen krav

– Det finnes jo gode grunner til at en bok ikke bør utgis. Hvordan skal dere sikre at selvpublisisten får kritiske spørsmål på veien, at skribenter ikke bruker penger på å gi ut ting som aldri burde vært gitt ut?.

– Vi håper forfattere tar kvalitet på alvor, og investerer i tjenester som gjør at boka blir så bra som mulig. Vi skal ikke hindre noen i å publisere noe som ikke har vært gjennom en redaksjonell behandling. Men skal en indieforfatter konkurrere på lik linje med etablerte forlag, må man være profesjonell og sørge for at kvaliteten er like god. Vår jobb blir å iverksette bevisstgjørende tiltak, sier Over-Rein.

Gjennom tjenesten kan man blant annet bestille manuskonsulenter som avdekker åpenbare mangler i en tidlig fase.

En liten cut

Forfatterne får nettsider og kan selge bøkene sine gjennom tjenesten. BoldBooks tar betalt av tjenesteleverandørene for å stå oppført, pluss en liten cut av hver solgte bok.

– Vi vil tjene penger gjennom et stort volum av titler. Mange er indieforfattere allerede i dag. Så har du de 6000 debutantene som blir refusert hvert år. Dessuten er det et enormt potensiale blant de 160 000 titlene som er utsolgt fra forlaget, fra 80-tallet og fram til i dag. Dersom forfatteren tar tilbake rettighetene kan bøkene få nytt liv gjennom BoldBooks. Dessuten ser vi for oss nye markeder av bøker i små opplag, for eksempel familiefortellinger, idrettslagsbøker, og andre bøker med lokalt tilsnitt.

"Først i Norge"

Kristin Over-Rein hadde jobbet med prosjektet alene en god stund, da hun tidligere i år fikk med seg det lille teknologiselskapet Docstream fra Skjetten på eiersiden og som utviklingskraft.  Etter det har det blitt høy fart. Kristin Over-Rein hevder de nå vil være de første på markedet i Norge, med en bokutgivelsestjeneste fra A til Å.

Det er en lignende løsning i Sverige, men ikke akkurat som vår. Det finnes flere engelskspråklige tjenester for indieforfattere, men ingen av disse kan brukes for norskspråklige bøker eller det norske bokmarkedet.

– Hva skjer hvis dere ikke når målet i kampanjen, er det over og ut?

– Det er heldigvis ikke et "være eller ikke være" for oss. Hvis vi lykkes, har vi muligheten til å levere en bedre løsning mye raskere til de som nå går og tripper etter å ta den i bruk.

 


Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Last også ned vår seneste podcast med Sean Percival, tidligere leder av 500 Nordics og nå direktør for akseleratoren X2 Labs i Stavanger.

Hør på episoden her. Eller enda bedre, last den ned i Itunes/podcaster. Hvis du har Android-telefon, kan vi anbefale appen podkicker.