Bjarne Lie i Verdane.

Nytt storfond har tre milliarder til vekstselskaper, og vurderer flere mulige investeringer i Norge

Publisert Sist oppdatert

Investorene var så interessert i små og mellomstore selskaper i Nord-Europa, at fondet til Verdane raskt ble betydelig overtegnet.

Verdane IX blir Verdanes største fond hittil, og var tydeligvis ekstremt populært blant investorene.

− Verdane er glade for støtten fra investorene, og vi ser fram til å hjelpe sterke ledergrupper med å bygge internasjonale vinnerbedrifter, sier Bjarne Lie, managing partner i Verdane Capital Advisors IX i den innledende pressemeldingen.

Verdane er fra før inne i Easypark, Kolonial, Norstat og Industriverktøy. Nå kan det være flere norske investeringer på gang. Så Shifter tok kontakt, for å høre hvordan det lå an.

− Vi jobber med flere konkrete muligheter, men har foreløpig ikke gjort noen investeringer fra det nye fondet, sier Lie til Shifter.

God trend i Norge

Pengene i det nye fondet kommer fra en rekke hold. 30 profesjonelle investorer er private og offentlige pensjonsfond, universiteters investeringsfond, private stiftelser, forsikringsselskaper og investeringsselskaper. Investeringsstrategien er å tilby «likviditet til eiere av porteføljer med unoterte selskaper», og styrke nordeuropeiske vekstselskaper.

Bjarne Lie i Verdane peker på at det skjer veldig mye i Norge innen «tidligfase»-området.

− Om trenden fortsetter, kommer Norge til å ta innpå Sverige om noen år, tror Lie.

Han viser til utviklingen de siste fem årene, og en sterk økning i aktivitet i oppstartsbransjen.

− Vi ser flere aktive engleinvestorer, flere inkubatorer og coworking-initiativer som etableres og vokser, sier Lie.

Han mener det også er en helt annen oppmerksomhet rundt innovasjon fra det offentlige sin side.

− Anita Krohn Traaseth har også kommet inn og revitalisert Innovasjon Norge på det som virker til å være en veldig bra måte, hevder Lie til Shifter.

Aktive eiere

Verdane IX bygger på erfaring fra Verdane-fond som har eierskap i mer enn 80 selskaper i kjerneporteføljene – først og fremst teknologibaserte selskaper.

Lie understreker at Verdane skal være en «ambisiøs og aktiv» eier.

− Gjennom vår omfattende erfaring og industrielle nettverk hjelper vi ledergrupper med å øke selskapenes veksttakt, sier Lie.