Pekka Kari, administrerende direktør i CAP-Group (til venstre), styreleder Timo Leivo, Henrik Aspén, partner i Verdanen, direktør Iikka Moilanen og Janne Holmia, operasjonsleder i Finland. Foto: Jussi Helttunen

Verdane kjøper seg inn i finsk kjøreskole: Ratter mot Norge

Publisert Sist oppdatert

CAP-Group vil digitalisere kjøreskolen, og nå gir de gass på nye veier. 

Kjøreskolen er ifølge Verdane markedsledende i Finland og tilbyr blant annet simulatorbasert opplæring, både for private- og yrkessjåfører.

Nå har Verdane Capitals Verdane Edda investert i selskapet.

Fondet ble lansert i fjor og annonserte da en plan om å investere i mellom ti og femten nordiske selskaper med høy vekst de neste fem årene.

Les også: Verdane henter 3 milliarder til nytt nordisk fond

Partene i denne runden ønsker ikke å offentliggjøre finansielle detaljer knyttet til transaksjonen, men Verdane opplyser overfor Shifter å ha blitt majoritetsaksjonær i det finske selskapet.

– CAP-Groups team og selskapets ledende teknologi bidrar til å drive utviklingen av den finske kjøreskolesektoren, sier Bjarne Kveim Lie, partner i Verdane.

– Overgangen fra tradisjonell opplæring til e-læring bidrar til å gjøre kjøreopplæringen mer kostnadseffektiv og enklere både for private- og yrkessjåfører, fortsetter han.

Les også: Bjarne Lie: – Det er altfor få humanister i norsk nærings- og gründerliv

Bjarne Lie, fotografert i forbindelse med en slottsmiddag der han blant annet møtte kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Global utrulling

CAP-Group ble etablert i 2009 og omsatte i fjor for omtrent 21 million euro.

Selskapet tilbyr simulatorløsninger, e-læringsløsninger og ERP-system, både for sine 80 egne kjøreskoler samt øvrige aktører.

Nå står en global ekspansjon for tur.

– Målet vårt har hele tiden vært å gjenskape kjøreskoleopplevelsen med brukeren i sentrum. Med våre simulatorer og markedsledende ERP-system, er vi i stand til å gjøre dette både for personen som lærer å kjøre og for virksomheten som gir opplæringen, sier Pekka Kari, administrerende direktør i CAP-Group, og legger til:

– Sammen med Verdane kan vi utvide programvaretilbudet vårt raskere og internasjonalisere tilbudet vårt over hele Nord-Europa, med støtte fra deres lokale team. 

Les også: Nå skal kunstig intelligens styrke nødsamtalene til 113

Verdane skal benytte sin programvarekompetanse for å styrke CAP-Groups digitale tilbud og bruke sin lokale tilstedeværelse over hele Nord-Europa for å bistå CAP-Group i sin internasjonale ekspansjon.

Her er Norge et prioritert nøkkelmarked, opplyser Verdane videre.

"Plass til flere"

På hjemmebane tilbyr den norske kjøreskolen Way AS simulatortrening. Selskapet ble tidligere i år tildelt 6,4 millioner kroner fra Norges forskningsråd.

— Markedet har plass til flere innovative aktører, så det er bare å prøve, men man vil fort oppdage at det er ganske krevende. Det har tatt oss tre år å komme dit vi er nå med Way, fortalte administrerende direktør Ståle Svenning.

Les hele intervjuet med det Trondheim-baserte selskapet.

Verdane ble etablert av Kveim Lie i 2003, med utgangspunkt i forgjengeren Four Seasons Venture.

Siden da har fondet gjort over 100 investeringer og har i dag om lag 50 selskaper i porteføljen.

Den inkluderer selskaper som EasyPark, HappyOrNot, HornetSecurity, inRiver og FreeSpee, samt de norske selskapene Conexus, HR Manager/Webcruiter, KomplettApotek.no, Lingit og Mustad.

Verdane har kontorer i Berlin, København, Helsinki, London, Oslo og Stockholm.

Les også: Verdane Capital investerer «betydelig beløp» i lese- og skriveteknologi fra Lingit