Bitcoin. Foto: David McBee / Pexels

Kryptovault oppretter nye datasentre -- vil trekke like mye strøm som Stavanger

Publisert Sist oppdatert

Norges største datasenterselskap for utvinning av kryptovaluta -- Kryptovault -- vil satse på bitcoin i Glomfjord og Sauda. 

Administrerende direktør i Kryptovault, Stig Myrseth, og talsmann Gjermund Hagesæter var tidligere i august i Glomfjord i Meløy kommune, i forbindelse med at selskapet skal investere 50 - 60 millioner kroner i et nytt datasenter i Glomfjord Industripark. Dette skriver Dagens Næringsliv.

Datasenteret skal legges til gamle lokaler i Glomfjord Industripark -- der også Yara og Marine Harvest holder til.  I tillegg skal bitcoinselskapet også etablere seg i Sauda, i Rogaland. Begge steder skal kapasiteten være på 80 megawatt, og Kryptovaults totale kapasitet blir dermed på 217 megawatt.

Dette tilsvarer ifølge Statnett strømforbruket til Stavanger -- Norges fjerde største by. Kryptovaults datasentre vil dermed bruke like mye strøm som 133.000 personer, skriver Dagens Næringsliv.

-- Vi synes det er positivt at det skjer aktivitet og at man får til nye etableringer. Vi har et ganske variert næringsliv i kommunen, og datasentre er et friskt tilskudd, sier ordfører Sigurd Stormo (Ap) i Meløy kommune til Dagens Næringsliv.

Kryptovault driver utleie av datakraft til storkunder, samt installering og vedlikehold av datamaskiner. Kraften kommer fra vann og vind, men at norsk strøm brukes til å produsere bitcoin er lite populært blant både miljøorganisasjoner og politikere. Den globale produksjonen blant annet bruker mer energi enn Østerrike, og har et like stort årlig karbonavtrykk som New Zealand.

Kryptovaults største kunde er et japansk selskap med over 50.000 ansatte -- et selskap som utvinner bitcoin via Kryptovaults maskiner. Det er altså ikke Kryprovault selv som utvinner for kundene.