Wimp ble lansert av Platekompaniet og Aspiro i 2010, før det senere skiftet navn til Tidal. I 2015 ble det norske selskapet solgt til rapperen Jay Z – som også fikk med seg Beyoncé og Kanye West på eiersiden. Foto: AP

DN: Norskutviklet strømmetjeneste manipulerte flere hundre millioner musikkavspillinger

Publisert Sist oppdatert

Logger som skal være fra Tidal viser angivelig flere enn 320 millioner falske avspillinger - og over 1,7 millioner kontoer skal være rammet. 

Det avslører Dagens Næringsliv i en større sak publisert onsdag.

Den opprinnelig norske strømmetjenesten skal ha manipulert lyttertalene til Kanye West og Beyoncé - og dermed gitt superstjernene og deres plateselskaper utbetalinger på bekostning av andre.

NTNUs Center for Cyber and Information Security (CCIS) har på oppdrag fra DN analysert Tidals logger.

DN har snakket med flere brukere som avviser at de har hørt på de to artistene i det store omfanget som loggene viser, blant annet en amerikansk jusstudent - som angivelig skal ha hørt på Beyoncé i elleve timer i løpet av en dag. Hun hevder å ha bevis på at hun gjorde helt andre ting på det aktuelle tidspunktet.

Wimp ble lansert av Platekompaniet og Aspiro i 2010, før det senere skiftet navn til Tidal. I 2015 ble det norske selskapet solgt til rapperen Jay Z - som også fikk med seg Beyoncé og Kanye West på eiersiden.

Og det skal ha vært da disse to slapp album eksklusivt på Tidal i 2016, at lyttertalene ble manipulert - i det offentlige presentert som «strømme-rekorder».

Musikkstrømmetjenestens advokat, Jordan W. Siev, skriver følgende til DN:

«Tidal benekter uttrykkelig å ha «manipulert» strømmetallene for en artist eller sang på noen måte, eller å ha «endret royaltyutbetalinger» til rettighetshavere.».