Helseminister Bent Høie, her på åpning av nybygg for Psykisk helsevern ved Lovisenberg sykehus. 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Helseminister Bent Høie, her på åpning av nybygg for Psykisk helsevern ved Lovisenberg sykehus. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Rapport om e-helse: «Videoleger» kan få 10 millioner kroner

Publisert Sist oppdatert

En forbedring av landets digitale pasientkommunikasjon kan spare samfunnet for 534 millioner kroner. 

Den nye rapporten utarbeidet av Helsedirektoratet og Direktoratet for e-helse, på oppdrag for Helse- og omsorgsdepartementet, skisserer en rekke forslag til endringer i fastlegeforskriften og tilskudd.

Blant annet er det foreslått å gi de tusen første fastlegene som tar i bruk tekst- og videokonsultasjon, samt nettbasert timebestilling - 10.000 kroner ut 2020.

En bonus på totalt 10 millioner kroner, melder Dagens Medisin.

– Nordmenn er verdensmestere i bruk av ny teknologi, og mange ønsker å komme raskere og lettere i kontakt med helsetjenesten, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til nettavisen.

Bør likestilles

Insentivet skal ifølge rapporten motivere fastlegene til å ta i bruk videoløsninger, og direktoratene skriver videre at e-konsultasjoner bør likestilles med vanlig konsultasjon.

Inkludert øvrige forslag i rapporten, vil anbefalte konsepter gi en samfunnsøkonomisk gevinst på 534 millioner kroner i netto nåverdi, mellom 2019-2028.

I regnestykket ligger blant annet redusert tidsbruk og reisekostnader, samt bedre brukeropplevelse av helsetjenesten og økt tilgjengelighet.

– Ofte er det ikke nødvendig med fysisk oppmøte hos legen, mye kan løses over video som for eksempel øyebetennelse, eksem, utslett, prevensjon og urinveisinfeksjon, sier Lars K. Gullestad, medisinsk ansvarlig i Eyr og fastlege på Colosseumklinikken Medisinske senter, til Shifter.

– Mange trenger bare generelle medisinske råd om enkle problemstillinger og om tilstandene trenger videre behandling, dette fungerer ypperlig over video, sier Gullestad.

– Burde være en selvfølge

Rapporten fremhever blant annet at det i Danmark er en målsetning om at en tredjedel av konsultasjonene mellom lege og pasient vil være digital.

For Norge tror de tekst- og videokonsultasjon kan utgjøre mellom ti og tjue prosent - om få år.

– Andelen av alle konsultasjoner som er elektroniske, er fortsatt lav i Norge, men det er en sterk økning og vi antar at det kanskje blir to prosent i 2018, sier Hilde Lyngstad, avdelingsdirektør i direktoratet for e-helse, til Shifter.

Denne uken omtalte også Shifter den norske mobillegen Eyr som håper på britisk drahjelp i retning digitalisering av det norske helsevesenet.

Storbritannias helsevesen, National Health Services (NHS), forventer også at én av tre konsultasjoner skal være digitale i løpet av de fem neste årene.

– Video burde være en selvfølge også i det norske offentlige helsetilbudet. Vi har alle forutsetningene for å få det til, sier Eyr-gründer Karl Martin Lind.

– Viktigere enn engangsbonus

Han ser på myndighetenes nye forslag som «en god start», men:

– Jeg tror det viktigste for å få fastlegene til å bruke videotjenester i fastlegepraksisen er endringer i takstsystemet slik at e-konsultasjoner faktisk likestilles med fysisk konsultasjon. Gode insentiver i hverdagen er nok viktigere enn en engangsbonus på 10.000 kroner, sier Lind.

– Direktoratet for e-helse er nå godt i gang med å lage standarder for systemer som kan benyttes av fastlegene. De skal bygge togskinnene og vi som systemleverandør skal levere togene. Forslagene om «nasjonal brotjenste» for at programvarer kan kommunisere sammen tror jeg er avgjørende, sier han - og viser til at aktører med ulik programvare kan kommunisere på tvers ved å koble sammen ulike videoløsninger.

Les også: Ny studie: Norske leger innfrir ikke folks forventninger – bare åtte prosent er digitale

Hilde Lyngstad, avdelingsdirektør i direktoratet for e-helse. Foto: Press
Hilde Lyngstad, avdelingsdirektør i direktoratet for e-helse. Foto: Press
Powered by Labrador CMS