Norske fastleger er trege med å ta i bruk moderne kommunikasjonsmidler. En bedring kunne spart samfunnet for mange milliarder, mener Forbrukerrådet. Illustrasjonsfoto: Unsplash
Norske fastleger er trege med å ta i bruk moderne kommunikasjonsmidler. En bedring kunne spart samfunnet for mange milliarder, mener Forbrukerrådet. Illustrasjonsfoto: Unsplash

Ny studie: Norske leger innfrir ikke folks forventninger - bare åtte prosent er digitale

Publisert Sist oppdatert

Norske fastleger er trege med å ta i bruk moderne kommunikasjonsmidler. En bedring kunne spart samfunnet mange for milliarder, viser ny studie. 

En undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at folk veldig gjerne ønsker å benytte seg av moderne kommunikasjonsmidler for å kommunisere med fastlege eller for å få helsehjelp. Undersøkelsen viser imidlertid at en del leger ikke ser noen grunn til å ta i bruk moderne hjelpemidler.

Fagdirektør i Forbrukerrådet Anne Kristin Vie, påpeker at norske fastleger har en svært viktig jobb. Hun mener derfor det må være enkelt å komme i kontakt med dem, og trekker fram legetime på video som et godt eksempel på et nyttig verktøy til bedre kommunikasjon.

– Mange pasienter vil ha legetime på video for å slippe fravær fra for eksempel skole eller jobb. Likevel er det bare åtte prosent av fastlegene som tilbyr dette. Her er det muligheter for milliardinnsparinger for samfunnet, sier Vie.

Les også: Mobil-legen Eyr: «Helsevesenet lever fortsatt i en verden med CD-ROM og sjekkhefter»

Ikke innfridd

Vie setter sin lit til helseminister Bent Høie, og forventer at kommunene tar ansvar for å digitalisere helsevesenet i større grad. Hun mener helseministeren bør gjøre det obligatorisk for legene å bli mer digitale.

Hun skulle også gjerne sett at legene var mer positive til videosamtale for konsultasjoner. I undersøkelsen kommer det nemlig fram at folks forventninger om den digitale doktor ikke blir innfridd. En av årsakene handler om at legene ikke tror pasientene er smarte nok.

– Legene må slutte å undervurdere pasientene. Vi kan slå fast en gang for alle; folk er kompetente, de vil at legen skal være digital, og nå synes de han henger etter det offentlige generelt, sier Vie.

Les også: Svensk lege undersøkte barn via Kry: Nå må han møte i retten

Powered by Labrador CMS