For å lykkes som gründer må man ha balanse mellom jobb og familie. -- Det er ikke sånn at vi gir bånn gass i et år, jobber livet av oss og så selger selskapet, sier Bent-Erik Skaug i Domos.
Annonse
Shifter møter Bent Erik Skaug hjemme i den gule villaen på Nordstrand. Å pusse opp og vedlikeholde huset er en av hobbyene hans, og en hel del av fritiden går med til det. Samtidig er han en av gründerne bak flere selskaper de seneste par tiårene -- nå senest fremgangsrike Domos, som er startet sammen med Olav Nedrelid.
-- Vi har hele tiden tenkt at skal vi greie å gjøre dette bra, så må vi tenke langsiktig. Det er ikke sånn at vi gir bånn gass i et år, jobber livet av oss og så selger selskapet. For å lykkes, må det være en balanse i det vi gjør, sier Skaug.
Lett å havne feil
Annonse
Annonse
Balansen han snakker om er balansen mellom jobb og fritid -- eller som det heter i gründermiljøet: startup og familie. Mange gründere har kjent på følelsen av å komme til kort i familien eller i startupen, og for få dager siden fortalte Spiff-gründer Steve Mellbye-Stølen om hvordan verken økonomien eller tiden strakk til for å ha det familielivet han ønsket, når han samtidig skulle bygge en startup.
-- Det passet ikke for Steve og hans familieliv å jobbe slik han gjorde i Spiff, og han skal ha all mulig kred for å velge det han velger. Jeg synes det står stor respekt av det, og det er bra at han er bevisst på det. Er han ikke bevisst, er det lett å havne på feil side av det man har gjort, og da kan man angre etterpå, sier Skaug.
37,5 timers arbeidsuker
Domos, som ble stiftet for fem år siden, er det første selskapet som bruker maskinlæring/AI for å levere bedre internett i hjemmet. Løsningen leveres gjennom bredbåndsleverandører, og skal sørge for at kunden får et optimalt nettverk i hjemmet. Dette kan for eksempel være et problem i et borettslag, der det kan være mange som er på nett samtidig. Domos sin teknologi hjelper brukeren å få best mulig dekning på alt fra telefonen, til høytalerne, TV-en og smartklokken.
Annonse
Selskapet har i dag 10 heltidsansatte, tre på deltid i Oslo, to i Finland og én i England. Helt siden oppstarten har Skaug og Nedrelid hatt mål om å ha 37,5 timers arbeidsuker, noe de i stor grad greier å overholde.
-- I perioder når det røyner på, må man jo jobbe mer, men "normalen" skal være "normal". Jeg tror ikke gründerselskaper er annerledes der altså, eller trenger å være det, sier Skaug.
Annonse
Kvelden før denne artikkelen ble publisert var det imidlertid ikke normert arbeidstid for Domos, da det skulle forberedes en presentasjon.
Domos forventer å gå break-even i løpet av året. Siden sist gang Shifter skrev om selskapet, har de signert med Eidsiva Bredbånd som kunde, og kjører nå piloter med flere store europeiske selskaper. I tillegg deltar de i internasjonale forskningsprosjekter, med store telekomselskaper.
Annonse
Gründer i 24 år
Debatten om hvorvidt man må, eller bør, være med på alt som skjer i gründermiljøene, har pågått lenge. Et spørsmål er hvor mye merverdi startupen kan få ut av en dag når en normal arbeidsdag er slutt. Skaug har ikke stor tro på at det å maksimere antallet arbeidstimer nødvendigvis hadde ført til at selskapet hadde kommet lenger på kortere tid.
-- Hadde vi hatt veldig lange dager, hadde vi sikkert fått gjort mer, men jeg vet ikke om totalen hadde vært så mye bedre. Jeg tror ikke du kan holde på uten å ha god balanse mellom jobb og fritid, i lengden. Jeg har vært gründer i 24 år, og har fortsatt lyst til å være det i mange flere år. Det er ikke en sprint, dette her. Det er langdistanse, og da må du orke.
Det er uansett ikke bare i startuper at hverdagen er preget av stress. Det finnes godt etablerte selskaper der de ansatte jobber like mye som gründere, uten regulert arbeidstid. Samtidig får den innsatsen en gründer legger ned i en startup, veldig raskt effekt for nettopp gründeren. Skaug mener det er viktig å holde hodet kaldt, de gangene man blir sittende utover kvelden med arbeidet. Hvorfor legger man det ikke til side, og fortsetter i morgen?
-- Det er to ting knyttet til det å jobbe mye: Jobber du mye fordi det er mye å gjøre, eller jobber du mye fordi du er usikker på om det kommer til å gå bra? Det hadde ikke vært noe problem å fylle dobbelt så mye tid med arbeid, ikke sant.
-- Det er volum av tid som teller
Skaug mener det er viktig å være "kynisk på å gjøre akkurat det rette". Det er ikke noe poeng i å gå på hundrevis av arrangementer, frokostmøter og seminarer der Domos kun er en tilskuer, hvis det ikke tilfører noe ekstra for startupen. Å jobbe 16 timer hver dag er ikke nødvendigvis så effektivt i seg selv, om timene ikke fylles med riktig arbeid. Samtidig er det også viktig å huske på at det ikke alltid er kun er barna som venter hjemme.
-- Én ting er barn, en annen er den du er kjæreste, partner eller gift med. Et forhold krever også sin tid. Tid du må ha og investere. Jeg tror ikke nødvendigvis alltid hva du gjør med barna er det viktigste, men at du har nok tid med dem. Jeg tror ikke på begrepet "kvalitetstid". Det er volum av tid som teller. Heller masse tid sammen til daglige gjøremål som å gå i butikken, være på trampolinen eller bare å være i samme rom, enn å maksimere noen få timer i uken på veldig spennende ting.
Ingen hjemme
Skaug spør seg retorisk hvorfor man skal få barn hvis man ikke har tid til å være sammen med dem.
-- Det hadde ikke vært noe poeng i å ha barn hvis jeg ikke hadde hatt tid med dem og kanskje bare så dem innimellom. Da ville jeg ha tenkt at jeg gjorde en tabbe ved å få barn, hvis det ble slik.
Samtidig er tiden som småbarnsforeldre begrenset, og Skaug forteller at han nå begynner å merke endringer i familielivet.
-- Nå begynner mine barn å bli litt eldre, og den yngste er ti år nå. Nå hender det jo at jeg kommer hjem klokken 5, og så er det ingen hjemme.
Jorden rundt på 36 dager
På spørsmål om han tror sterkere støtteordninger for foreldre som ønsker å bli gründere, hadde vært en god løsning på utfordringene gründerforeldre kan føle på, er han usikker på om en slik ordning ville sendt de rette signalene.
-- Gründermiljøet blir rikere av at det er med flere foreldre, og det kan være en motivasjon fra samfunnet for å lansere støtteordninger. Samtidig tror jeg at det å være gründer er noe som fungerer for noen, ikke for alle. Jeg tror du må tåle å leve med den usikkerheten som er i det å starte noe eget, og den nedturen som er hvis du ikke får det til.
I sommer tok familien Skaug seg tid og råd til en annerledes og ugründersk sommerferie, med et realt avbrekk fra startuplivet: jorden rundt på 36 dager, med kun en liten ryggsekk hver. De var innom Vietnam, Kambodsja, Thailand, Singapore, Fiji, Hawaii, Washington og New York. Det var "nå eller aldri", før 17-åringen i huset ikke lenger vil, eller kan, være med familien på sommerferie.
-- Vi har hatt det veldig bra sammen på den turen. Jeg tror det har vært sunt for familien, at det bare har vært oss. Det har jo selvfølgelig vært masse mennesker, men vi har vært veldig tett sammen, sier Skaug.
Viderefører startupverdier til barna
Han forteller at han har forsøkt å formidle noen av verdiene fra startuplivet videre til sine egne barn, blant annet når det gjelder å ikke bli perfeksjonist. Det kan være lett å tenke at å øve til en prøve i seks timer uansett er bedre enn å øve i to timer, og Skaug har derfor vært nøye på å korrigere den oppfatningen.
-- Du må være hard på prioritering når du skal jobbe 37,5 – 40 timer i uken. Jeg har forsøkt å gi de verdiene videre til barna mine, at man bare må tåle at ting innimellom kun er ”godt nok”, og ikke ”ekstremt bra”.
Hjemme på Nordstrand har Shifters journalist fått med familien Skaug ut i hagen for fotografering, og katten Whisky kommer tassende etter. Og apropos katter og sånt -- Skaug oppsummerer hvilken filosofi som ligger til grunn for at han på en helt vanlig tirsdag, like etter klokken fem, er hjemme hos barna sine.
-- Dette er jo egentlig som i låta ”Cats in the Cradle”, at hvis barna mine er vant til at jeg aldri er der og aldri ser dem, så kommer de til å gjøre det samme mot sine egne barn, eller til meg som gammel. Barn tar jo lærdom av hva foreldrene gjør, ikke sant.