Rune Bjerke (t.h), konsernsjef i DNB og påtroppende styreleder i Vipps, og Finn Haugan, konsernsjef i SpareBank 1 SMN på vegne av SpareBank 1-alliansen tidligere i år, da det ble klart at flere banker satser sammen på Vipps. Litt senere på året var det klart at Vipps, BankID og BankAxept slås sammen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Konkurransetilsynet: Fusjonen mellom Vipps, BankID og BankAxept tillates

Publisert Sist oppdatert
Konkurransetilsynet tillater at Vipps fusjonerer med BankID og BankAxept mot at det fusjonerte selskapet forplikter seg til å gi konkurrerende betalingsløsninger tilgang til BankID og BankAxept, skriver Konkurransetilsynet på sine nettsider.

Til tross for at tilsynet tidligere har varslet at det ville kunne stoppe fusjonen, har det nå likevel gitt fusjonen grønt lyst,

– Markedet for betalingsløsninger er i sterk utvikling. Tilgang til BankID og BankAxept er sentralt for at konkurrerende betalingsløsninger skal ha mulighet til å konkurrere effektivt mot det fusjonerte selskapet. Tilbudet om avhjelpende tiltak, som forpliktelse til å gi tilgang er, legger til rette for dette. Derfor kan vi nå si ja til fusjonen, sier konkurransedirektør Lars Sørgard til sitt eget nettsted.

Tilsynet varslet 20. februar 2018 at fusjonen mellom Vipps, BankID og BankAxept måtte vurderes videre fordi den kunne begrense konkurrerende betalingsløsningers muligheter til å konkurrere effektivt i markedet.

Konkurransetilsynet skriver at partnerne etter dette valgte å komme med et tilbud om avhjelpende tiltak for å imøtekomme tilsynets konkurransebekymringer.

– Konkurransetilsynet har i dialogen med de fusjonerende selskapene vært tydelig på at tilgang til BankID og BankAxept er sentralt for å legge til rette for effektiv konkurranse om å tilby norske forbrukere gode og rimelige betalingsløsninger, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.

Må forplikte seg til disse vilkårene

Tiltakene som de fusjonerende selskapene har foreslått innebærer en forpliktelse til å gi konkurrerende betalingsløsninger tilgang til BankID og BankAxept. Vilkårene for godkjenning av fusjonen omfatter følgende:

  • Det fusjonerte selskapet forplikter seg til å tilby BankID til konkurrerende betalingsløsninger på ikke-diskriminerende vilkår.
  • Det fusjonerte selskapet forplikter seg til å tilby nødvendige tjenester for utstedelse av virtuelle BankAxept-kort til konkurrerende betalingsløsninger på ikke-diskriminerende vilkår.
  • Det fusjonerte selskapet er forpliktet til å tilby BankAxept også som separat tjeneste.
  • Vedtaket gjelder i 3 år med adgang for Konkurransetilsynet til å fornye vedtaksperioden.