Øystein Høie i Dreams. Foto: Dreams

Dreams passerer 20.000 nedlastninger: Bare slått av Vipps i Norge

Publisert Sist oppdatert

-- Nordmenn er verdensmestere i å gjøre ting på lånte penger. Men det er ikke bærekraftig på sikt, mener sparegeneral Øystein Høie.

I en pressemelding fra den svenskættede sparestartupen Dreams fortelles det at appen har passert 200.000 nedlastninger, når man regner Sverige og Norge under ett. Den norske lanseringen av appen -- for iPhone -- skjedde i januar. Øystein Høie, Country Manager for Dreams Nordic, forteller at Dreams for få dager siden lanserte sin Android-utgave.

-- I Norge har vi foreløpig 20 000 nedlastninger i App Store, som vi er veldig fornøyd med. Det har vært mest takket være jungeltelegrafen. Akkurat nå er vi #2 på finans i Norge, kun slått av Vipps, forteller Høie i pressemeldingen.

De 40 ansatte selskapet har i Sverige og Norge, kommer fra 13 ulike nasjonaliteter -- alt fra Armenia til Frankrike og Brasil. Blant de nyansatte er det flere utviklere -- og enda en hjerneforsker. Høie har tidligere uttalt til Shifter at han verken ser Dreams som en norsk eller svensk startup, men en internasjonal startup -- nettopp på grunn av de mange ulike nasjonalitetene.

-- Har sendt folk til strendene på Bali

Høie forteller at de har "ventet på å slå på stortrommen" rundt Dreams, til appen var klar for både iPhone og Android. De tok valget om å vente fordi at det er nå man kan spare sammen med alle man kjenner, uten å måtte tenke på om de har Android-mobil eller iPhone. Tiden siden lanseringen av iPhone-utgaven i januar har gått med til å erfare hvordan nordmenn brukte appen, og hva som burde justeres.

-- Det har bare gått 5 måneder, men en masse norske drømmer er oppfylt allerede. Vi har sendt folk til strendene på Bali og opp i fjellene i Zermatt.  Den aller vanligste drømmen til nordmenn er tur til USA og New York. Bryllup og tatoveringer er også veldig populært å spare til, forteller Høie.

Blant det Dreams så at måtte endres, var tiden det tok å registrere brukeren sin hos Dreams: teamet har nå reduseret det fra fem til to minutter. Samtidig er det ikke så populært å måtte huske på at man sparer.

-- Nordmenn er nok mest glad i det som ikke krever så mye egeninnsats. De mest populære spareformene er de automatiske: For eksempel «Autopiloten», der du bare kan sette målet, og la pengene spare seg selv, forteller Høie.

Ifølge Høie har "Tyven" også vært populær. Med dette spareprogrammet tar "Tyven" mellom 1 og 200 kroner på en tilfeldig ukedag.

-- Verdensmestere i å gjøre ting på lånte penger

De senere årene har det likevel ikke vært sparing som har stått i fokus i alle norske hjem -- nordmenn låner mer penger enn noensinne. Dét mener Høie at kan merkes på den generelle kulturen i samfunnet.

-- Nordmenn er verdensmestere i å gjøre ting på lånte penger: Vi refinansierer boliglånet eller tar forbrukslån, og bruker disse pengene til å kjøpe tingene vi har lyst på. Det kan fungere en stund. Men det er ikke bærekraftig på sikt, forteller Høie.

Løsningen, sier Høie, er at man ikke kjøper noe før man har pengene -- og henviser til at livskvaliteten hos kjøperen blir bedre av at vedkommende vet at de har penger. Å kjøpe på kreditt kan fort gi mer dårlig samvittighet enn umiddelbar glede.

Dreams har bevisst valgt å ta utgangspunkt i forskning -- da særlig hjerneforskning -- for å finne ut hvordan vi tar avgjørelser. Med dette i bakhodet vil man at spareappen også skal hjelpe den enkelte med å nå drømmene. Det er det emosjonelle senteret i hjernen -- det limbiske systemet -- som skal trigges av å spare med Dreams.

-- Vi gjør det gøy, og vi sørger for at det går helt av seg selv, forteller Høie.