Odd Skarheim i Be Your Best og Attensi. Foto: Per-Ivar Nikolaisen
Odd Skarheim i Be Your Best og Attensi. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Norsk seriegründer møter europeiske toppklubber om det ultimate fotballspillet: Skal lære spillerne å tenke som de beste i verden

Publisert Sist oppdatert

Suksessgründer Odd Skarheim i Attensi røper sitt nye store prosjekt og andre «hemmeligheter» i Shifters podcast.

Før sommeren kom nyheten om at den fremgangsrike spillæringsbedriften Attensi på StartupLab fikk inn Viking Venture på eiersiden. Samtidig solgte gründeren Odd Skarheim seg ned. Han fortsetter som styreleder og er fremdeles en av de største eierne, men nå har han en «ny baby» på gang: Et læringsspill som hjelper fotballspillere å ta riktige beslutninger i pressede situasjoner. I Shifters seneste podcast forteller han om hvordan han bygger spillet sammen med ledende forskere på mental prestasjon i idrett.

– Du blir satt i reelle situasjoner på banen. Vi gjenskaper en bit av for eksempel Barcelona og Ajax sin Champions League-kamp, og du er Messi i en situasjon tre sekunder før han mottar ballen. Hvis du gjenskaper akkurat det Messi gjorde, da får du full score, sier Skarheim.

Basert på fotballforskning

Alt går i realtid, med andre ord veldig raskt, så de færreste klarer å gjøre som Messi. Og nettopp der ligger noe av læringen i spillet som skal kunne spilles på alle plattformer, ikke minst på VR.

– En typisk situasjon kan være at du mottar ballen i en presset situasjon på midtbanen. Hva som skjer videre, er avhengig av hvordan du bruker persepsjon. Det å kaste et blikk til høyre og venstre, og på under et sekund registrere hvor med- og motspillere står, er en viktig faktor for å ta riktig beslutning raskt nok.

I podcasten får vi høre hvordan ledende forskere også er med på laget. Professor Geir Jordet, PhD i fotballpsykologi ved Norges Idrettshøgskole, er medgründer i selskapet. Konseptet testes også i et nederlandsk forskningsprosjekt, der en av de fremste klubbene i landet deltar.

Skarheim har også hatt flere møter med den sportslige ledelsen i «veldig store» spanske og engelske klubber for å diskutere samarbeid. Og i podcasten får vi høre mer om disse møtene, og hvilken norsk favorittklubb som skal være de første til å få prøve det her hjemme.

Nå gir han og selskapet med det noe kryptiske arbeidsnavnet «TEAMTI» gass, og skal rekruttere en større stab for å ta prosjektet videre, også denne gangen ved StartupLab.

Attensi-oppskriften

I podcasten forteller han også om hvordan han bygde Attensi, der han så å si «tjente penger fra første dag», ved å «bygge selskapet på ryggen av kunde-caser». Det han beskriver som å være «besatt av inntekter».

– Akkurat der trives jeg godt med å være litt gammeldags. Det er viktig for meg å sørge for å få inntekter og ha kontroll på kostnader, samtididig som man har fornøyde kunder. Det er selvfølgelig ikke en modell som passer for alle teknologivirksomheter. Men for Attensi har det vært riktig, fordi det har gitt oss frihet og ro til å gjøre det vi mener er rett, sier Skarheim, før han fikk inn et venturefond som kan «booste» den internasjonale satsingen.

Hør hele podcasten med den erfarne gründeren, som har opplevd både oppturer og nedturer gjennom en lang entreprenørkarriere.

Powered by Labrador CMS