Magne Uppman (t.v.) og Teodor Bjerrang (t.h.) i Snö Ventures investerer i Odd Skarheim og Be Your Best. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Fotballspill-gründer henter nytt drømmelag: Måtte si nei til investorer

Publisert Sist oppdatert

Seriegründer Odd Skarheim får inn 15 millioner kroner fra blant andre Snö Ventures og tidligere Statoil-sjef Helge Lund, og nå har Be Your Best også signert med FC København.

For en tid tilbake begynte jungeltelegrafen å gå om at gründer og nåværende styreleder Odd Skarheim i Attensi skulle hente kapital til sin nye startup, Be Your Best. En sjelden investeringsmulighet i et Norge der det fortsatt er langt mellom de vellykkede seriegründerne, og enda lengre mellom de av dem som henter penger.

Blant de som fikk nyss om den pågående emisjonen var Teodor Bjerrang og Magne Uppman i Snö Ventures.

-- De vellykkede seriegründerne er ikke ute og jakter penger på samme måte som førstegangsgründerne, så det er ikke ofte disse mulighetene dukker opp, forteller Uppman.

Internasjonalt er det flere venturefond som utelukkende investerer i gründere som har gründet noe tidligere, den luksusen kan man ikke alltid ta seg i et land der supergründerne ikke vokser på trær.

– Når man har lykkes tidligere, er sjansen større for å klare det igjen, sier Magne Uppman, partner i Snö Ventures.

Nå kommer nyheten om at fondet leder an i emisjonen på 15 millioner, sammen med et eksklusivt korps av medinvestorer -- med tidligere Statoil-topp Helge Lund, Oslotech-sjef Karl-Christian Agerup og Spond-gründer Per-Otto Wold.

Les også: Hans ene startup «spiller» med de store: Nå skal han inn i hodene til fotballstjernene

-- De vellykkede seriegründerne er ikke ute og jakter penger på samme måte som førstegangsgründerne, så det er ikke ofte disse mulighetene dukker opp.

"Unfair advantage"

Be Your Best bruker spillteknologi til å trene og måle fotballspilleres kognitive ferdigheter. Spillet bygger på medgründer og NIH-professor Geir Jordet sin forskning. Mental trening i fotballen foregår stort sett på gamlemåten, og Be Your Best gjør nybrottsarbeid når de nå bruker ny teknologi til å revolusjonere fotballpsykologien.

-- Det er jo høy risiko i alle venture-caser, men det er noen valideringspunkter. Be Your Best har betalende kunder og vi ser at de treffer markedet, sier Uppman.

Selv om det er en krevende oppgave å overbevise forholdsvis konservative krefter i klubbene om at dette er riktig vei å gå, mener Snö at Odd Skarheim har det Uppman beskriver som en «unfair advantage» -- noe de andre ikke har. Fordelen dreier seg ikke bare om at han har fått det til som gründer.

-- Odd har selv jobbet høyt opp i fotball-økosystemet, og har som styreleder i Vålerenga både relasjoner og kunnskap på høyeste nivå. Geir Jordet står bak tung forskning på området, og har gode relasjoner inn i forbund og klubber på europeisk toppnivå.

Les også: Suksessgründerens tre grep for å lykkes, og én viktig ting å huske når du ikke lykkes

Tapte i Norway Cup

I fjor høst ble det kjent at Snö satt opp et nytt storfond på 100 millioner kroner som skulle investere i selskaper i «mellomfasen», altså de litt modne oppstartsselskapene, som skal vokse seg store. De skal gå inn med 10–15 millioner i hvert selskap. Investeringen i Be Your Best blir fondets første.

På spørsmål om fotballinteressen har vært avgjørende for beslutningen om å gå inn med ti millioner kroner, er svaret nei. Teodor Bjerrang skjønte for eksempel at fotball ikke var hans greie da han og Høken en gang i tiden gikk på et leit 0-21-tap mot Lillestrøm i Norway Cup i 1990. I tospannet er det Magne Uppman som er «fotballeksperten».

-- Jeg er jo ingen ekstremfan, men ser opptil flere fotballkamper i uka. Fotballinteressen er ikke grunnlaget for å investere, men det gjør det lettere å forstå caset, sier Uppman.

Han beskriver fotballen som en av verdens største nisjer, med 265 millioner aktive spillere over hele kloden.

-- Det er et betydelig marked. Samtidig er det som både fotballsupporter og spiller opp gjennom ungdommen lett å forstå at den mentale biten er ekstremt viktig.

-- Jeg er jo ingen ekstremfan, men ser opptil flere fotballkamper i uka. Fotballinteressen er ikke grunnlaget for å investere, men det gjør det lettere å forstå caset.

La lista høyt

Odd Skarheim selv har tjent godt som gründer i Attensi. Viking Venture har kjøpt seg opp i læringsstartupen i flere omganger. Underveis har Skarheim solgt noen av aksjene, og har kunnet finansiere den første fasen av Be Your Best selv. før han nå får inn eksterne investorer.

-- Hvorfor henter du nå penger?

-- Det er jo et privilegium å kunne finansiere oppstarten selv, og når vi nå henter penger har vi lagt lista ganske høyt. Investorene må kunne bidra med noe konkret. Snö forstår den digitale verden, og er en god sparringspartner i strategispørsmål, både for hvordan vi bygger produktet og setter sammen riktig team.

Pågangen var stor blant investorene som ville inn, og Be Your Best tok derfor inn noe mer enn planlagt, før Skarheim sa stopp.

-- Flere ville inn, og vi kunne tatt inn en god del mer. Nå tar vi dette steget først, før vi vurderer neste finansieringsrunde.

Eksklusivt selskap

Selv om det er Snö som legger inn den store potten i investeringsrunden, med ti millioner kroner til en verdivurdering på 50 millioner kroner (pre-money), er det altså flere meget kjente navn som slår følge inn.

Den tidligere Statoil-sjefen Helge Lund er nå styreleder i oljeselskapet BP og det danske legemiddelgiganten Novo Nordisk, trolig Nordens største selskap. Spond-gründer Per-Otto Wold gründet i sin tid Point Carbon, som ble solgt til Thomson Reuters. Karl-Christian Agerup leder i dag Oslotech, var sentral i etableringen av StartupLab, og var en av gründerne bak ventureselskapet Northzone.

-- Helge Lund er en av nordmennene med mest global industrierfaring. Karl-Christian har lang erfaring med hvordan man bygger teknologiselskaper. Og Per-Otto er jo en kanon, fastslår Skarheim.

Rekrutterer

Det viktigste nå er å bygge et team i verdensklasse, ifølge Skarheim. Inntil videre sitter han selv med jobben som daglig leder, men på samme måte som han gjorde i Attensi, er planen å finne dyktige folk som kan ta selskapet til nye høyder.

-- Når det flyr skikkelig, vil jeg jobbe med selskapet som styreleder. Om det tar ett, tre eller ti år, gjenstår å se, sier Skarheim.

Målet er innen kort tid å ansette en administrerende direktør med erfaring fra å bygge og selge digitale produkter internasjonalt. Som en startup som er over gjennomsnittet opptatt av det mentale, er det viktig med en leder som også kan jobbe med det mer menneskelige.

-- Flinke folk attraherer flinke folk. Det var noe av det viktigste med Attensi, at vi klarte å skape et utrolig godt team av mennesker.

Skarheim sier han ikke nødvendigvis jakter på en leder med sterk fotballinteresse.

-- Det er ikke et must, men lederen må være opptatt av hvordan man får folk til å prestere bedre. Er denne personen i tillegg fotballinteresser, får han eller hun det veldig gøy.

FC København ny kunde

Be Your Best videreutvikler kontinuerlig produktet, men blant kundene er allerede Martin Ødegård som brukte spillet da han trente seg tilbake fra skade. Også det fremgangsrike norske U19-landslaget, nå U20, er ivrige brukere.
Skarheim har tidligere fortalt at han har vært i dialog med flere «storklubber i Europa», men han er forsiktig med å snakke for høyt om akkurat slike ting.

-- Inntil man faktisk har signert en kontrakt, så eksisterer den ikke. Det som er riktig å si, er at vi har fått de første kundene og at vi er på riktig vei.

Med sin seneste kunde har Be Your Best tatt steget ut av Norge for alvor. Nordens ledende klubb, FC København, inngikk nylig en avtale for sitt fotballakademi. Den danske fotballstorheten er kjent for sin styrke innen mental trening, og har flere psykologer i staben.

Tanken er at plattformen skal være enkel å bruke, og at trenerne selv kan sette opp simuleringen for spillerne. Etter hvert vil plattformen også kunne bli tilgjengelig for andre idretter, for eksempel håndball.

-- Teknisk er den laget for å kunne virke i andre idretter, så lenge du bytter ut 3D-modellen. Men det er mye som må justeres, og vi er opptatt av å gjøre dette for fotballen først, før vi tar det ut andre steder.

Hør forøvrig tidligere podcast med Odd Skarheim fra 2017, den gangen Be Your Best var i startgropa:

 

Det du trenger å vite

  • Attensi-gründer Odd Skarheim henter 15 millioner kroner til sin nye spillæringsstartup, Be Your Best, som driver mental trening av fotballspillere.
  • Ledende investor er Snö Ventures, med 10 millioner. I tillegg har tidligere Statoil-sjef Helge Lund, Oslotech-sjef Karl-Christian Agerup og Spond-gründer Per-Otto Wold investert.