Atle Timenes (innfelt) viser frem et av hjulene fra Wheel.me. Det store bildet viser en sykehusseng, med hjulene er påmontert. Foto: Wheel.me
Atle Timenes (innfelt) viser frem et av hjulene fra Wheel.me. Det store bildet viser en sykehusseng, med hjulene er påmontert. Foto: Wheel.me

Hjulrobotene kommer: "Endevender" huset på kommando

Publisert Sist oppdatert

Norske Wheel.me vil la deg snakke med hjulene på gjenstander du skal flytte - alt fra lettvegger til møbler kan trilles rundt.

Startupen Wheel.me, som på sine hjemmesider forteller at de ville "finne opp hjulet på nytt" -- har i disse dager lansert sine produkter: smarte hjul for enklere transport av varer, vegger og objekter. Atle Timenes, daglig leder av Wheel.me, forteller Shifter at startupen håper å kunne gjøre folks liv enklere ved hjelp av hjulene.

-- Vår visjon er for alltid å endre innendørs mobilitet. Det Google og andre jobber med for selvkjørende biler, gjør Wheel.me innendørs gjennom å integrere små og kostnadseffektive roboter som komponenter i gjenstander. Gjenstandene kan være alt fra møbler, senger og utstyr på et sykehus, til paller og fullverdige vegger, forteller Timenes.

Med Wheel.me sin teknologi kan man bruke stemmekommandoer eller en Wheel.me-app for å styre gjenstandene -- og på selskapets hjemmeside ruller et slideshow for hva som kan fraktes med de intelligente hjulene. Møbler, husholdningsapparater, vegger, paller og utstyr legges frem som eksempler på hva de rullende robotene i hjulene kan flytte.

-- Trenden med økt digitalisering vil fortsette, og om 5 år  bruker vi i større grad stemmestyrte løsninger. Som selskap har vi det ubeskjedne mål å etablere våre løsninger som en verdensledende standard på sykehus, i smarte hjem, på kontorer og innen logistikk – og potensielt innen områder vi ikke tenker på i dag, forteller Timenes.

Utvikler både hardware og software

Ideen til kjerneproduktet Wheel.me Basic kom fra medgründeren Rolf Libakken da han hjalp familien sin med å flytte flere ganger på kort tid, og han ikke ville løfte og skyve på tunge møbler og gjenstander. Wheel.me Basic ble utviklet: et hjul som kan aktiveres og deaktiveres mekanisk.

Dette skjer ved at man løfter på objektet man ønsker å flytte, og lar hjulene gjøre jobben. Timenes forteller at selskapet siden den gang har blitt et Internet-of-Things-selskap, med utvikling av både hardware og software.

Ulike hjultyper fra Wheel.me.
Ulike hjultyper fra Wheel.me.

-- Løsningene fra Wheel.me kommer eksempelvis til å bli brukt på sykehus for å flytte og spore senger og utstyr, på kontorer kan man endre kontorløsninger etter behov ved å flytte på inventar og vegger, og arkitekter og utbyggere kan planlegge for fleksibilitet -- i stedet for løsninger basert på kompromisser. Vi ser også et betydelig potensial for å automatisere logistikk ved å til enhver tid kunne vite hvor varene befinner seg samt bringe disse autonomt til ønsket lokasjon, forteller Timenes.

Åpner webshopen snart

Våren 2018 lanseres Wheel.me sine produkter, og Timenes forteller at salget allerede har begynt.

-- Vi lanserer produktene i disse dager, og har allerede fått inn de første ordrene. Vi opplever at det er stor interesse og mottar forespørsler fra hele verden. Wheel.me Basic og Wheel.me Smart kan om kort tid bestilles i vår webshop. Første versjon av Wheel.me Genius vil til sommeren inngå i showrommet til Studio Becker i San Francisco, en amerikansk produsent av luksusmøbler, sier Timenes.

Wheel.me har fått syv millioner fra Eurostars, og prosjektet deres har i tillegg blitt rangert som det 27. beste hos dem. Pengene skal gå til utvikling av Wheel.me Wall -- en rullende, autonom vegg -- sammen med partnere. I tillegg til hovedfunksjonene til veggen ser de også på nye muligheter for ny infrastruktur i veggene som f.eks. kan gjøre noen av dagens kommunikasjonsløsninger overflødige.

-- Mer kan vi ikke røpe på nåværende tidspunkt. Ved siden av bidraget gjennom Eurostars har vi også mottatt støtte fra Innovasjon Norge, forteller Timenes.

Powered by Labrador CMS