Lasse Brurok (til venstre) og Arne-Morten Willumsen i Bookis. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

Da Bookis lanserte ny delingstjeneste, stoppet Aschehoug all levering

Publisert Sist oppdatert

Forlagskjempen vil ikke la Bookis pante bøker: – Vi skal sloss for dette. 

I neste uke ruller Bookis ut en ny delingstjeneste for kjøp av bøker. "Bokpant" inkluderer opptil 100 kroner i tilbakebetaling ved kjøp av en ny bok, forutsatt at boken returneres etter toppen 45 dager.

– Tilbudet gjør at kunder kan spare penger. Det gir også økt sirkulasjon og vil være mer miljøvennlig, sier Bookis-sjef Arne-Morten Willumsen til Shifter.

Selskapet kjøper inn bøker fra en lang rekke norske forlag, deriblant Aschehoug. I forbindelse med lanseringen av "Bokpant" - som i første omgang inkluderer forlagets "Kniv" av Jo Nesbø, har forlagskjempen stoppet all levering av bøker til Bookis, opplyser Willumsen overfor Shifter.

Willumsen hevder det er et brudd på konkurranselovens praragraf 11, som omhandler misbruk av markedsmakt.

– Det er ganske drastisk å stoppe levering av bøker, sier han, og legger til:

– De er jo livredde for at vi nå plutselig skal begynne å få et mye mer effektivt bruktbok-marked. Fysiske bøker er et viktig levebrød for de store forlagene.

Les også: BoldBooks overveldet av responsen: Hentet millionbeløp på to dager

Hevder Bookis opererer med kamuflert rabatt

I den nye tjenesten lar Bookis kunden gjennomføre en transaksjon på en bok i fastpris-perioden. Når denne er fullført, får kunden spørsmål om hun eller han ønsker å inngå en pante-avtale. Først når boken er levert tilbake, får kunden penger.

– Aschehoug mener vi opererer med kamuflert rabatt, noe vi avviser, sier Willumsen.

"Dette er en prinsipiell sak om fastpris og bokavtalen", skriver forlagets salgssjef, Kjersti Myre, i en SMS til Shifter.

Hun viser til Bokhandlerforeningen for ytterligere kommentarer. Shifter har vært i kontakt med foreningens administrerende direktør, som ikke ønsker å si noe utover at de jobber med å få avklart forholdene rundt Bookis og bokavtalen.

Willumsen forteller at de ikke kommer til å gi seg i kampen mot forlaget.

– Her ser du kremeksempelet på hvordan en bransje prøver å stoppe utvikling av nye tjenester. Bokpant er bra, og vi skal sloss for dette, sier Willumsen.

  • Bokavtalen er en frivillig samarbeidsavtale mellom Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen.
  • Avtalens viktigste element er ifølge Forleggerforeningen fast utsalgspris på nye bøker.
  • Det innebærer at hvert enkelt forlag fastsetter utsalgsprisen på bøkene sine når de er nye. Salgsleddet kan gi inntil 12,5 prosent rabatt på denne prisen til forbrukeren.
    Kilde: Bokavtalen

Les også: Salg av digitale bøker øker kraftig: Opp 443 millioner kroner