Mange av de største norske bankene benytter seg i dag av ansiktsgjenkjenning (face ID) for identifikasjon av den enkelte bankbruker. Foto: Flickr / Tinh tế Photo

Undersøkelse: Nordmenn flest vil betale med ny teknologi i fremtiden, men sørlendingene vil beholde bankkortet

Publisert Sist oppdatert

Nordmenn ønsker andre betalingsmåter enn bankkort -- og de eldre er de største teknologioptimistene. 

I en undersøkelse utført av Norstat på oppdrag fra Mastercard, kommer det frem at nordmenn ønsker betale med mobiltelefonen, klokker og armbånd i fremtiden.

I en pressemelding fortelles det at den aller mest foretrukne betalingsmåten er mobiltelefonen, med 35 prosent av oppslutningen, mot åtte prosent som ønsker å betale med klokker -- og fire prosent som ønsker betaling med armbånd. Syv prosent av de spurte ønsker å fortsatt bruke kontanter.

– Kontaktløs betaling og Internet of Things gjør at vi innen få år vil kunne betale med stort sett alle typer wearables. Undersøkelsen viser at nordmenn ønsker denne utviklingen velkommen, sier Inge Kjønnøy, talsperson for Mastercard Norge, i pressemeldingen.

Undersøkelsen viser også at det er de eldre blant oss (over 50 år) som har mest tro på en rask digital utvikling. Syv av ti i denne gruppen tror at biometri -- identifisering og betaling via ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk -- vil skje innen fem år. Det generelle gjennomsnittet viser at kun 58 prosent tror det samme. Shifter har tidligere skrevet om at flere norske banker har begynt å ta i bruk biometrisk innlogging.

-- Den digitale revolusjonen er så vidt i gang

Troen på at Norge har innovative betalingsløsninger står også relativt sterkt: 48 prosent er, ifølge undersøkelsen, helt eller delvis enige i at Norge nå har innovative betalingsløsninger sammenlignet med andre land. Kun tre prosent er helt uenige.

-- Funnene viser at nordmenn verdsetter tjenester som kontaktløs betaling og mobilbetaling. Digitaliseringen av betalingsbransjen har akselerert kraftig. Vi ser et helt annet landskap i betalingsmarkedet i dag enn vi gjorde for få år siden, men den digitale revolusjonen er så vidt i gang, sier Kjønnøy i pressemeldingen.

Undersøkelsen viste også at sørlendingene er de mest tradisjonelle: med 57 prosent, er de gruppen som i størst grad ønsker å beholde dagens betalingsløsninger også i fremtiden. Kun 45 prosent av Oslo-folk ønsket det samme.