Illustrasjonsfoto: Adrianna Calvo / Pexels.

Apple og Samsung bøtelegges for å gjøre mobiltelefonene tregere

Publisert Sist oppdatert

Italiensk konkurransemyndighet har ilagt mobilkjempene Apple og Samsung bøter på 10 og 5 millioner euro for bevisst å gjøre eldre mobiltelefoner tregere.

Avgjørelsen er trolig den første mot mobilprodusenter etter anklager over hele verden om at selskapene oppfordrer til oppdateringer av operativsystemene på eldre telefoner som gjør dem tregere i bruk. På den måten oppmuntres folk til å skrote de gamle og heller kjøpe nye telefoner, mener konkurransemyndigheten.

– Apple og Samsung har implementert en uærlig markedspraksis, heter det i en uttalelse.

Det fastslås at oppgradering av operativsystem «har skapt alvorlige funksjonsfeil og i betydelig grad redusert ytelsen, og på den måten framskyndet bytte av telefoner».

Det pekes blant annet på at Samsung ba eierne av den eldre Note 4-telefonen om å installere en ny versjon av Android-systemet ment for den nyere Note 7-modellen, noe som gjorde den eldre modellen tregere. På samme måte ba Apple eiere av iPhone 6 om å installere operativsystemet ment for 7-eren, noe som skapte problemer for brukerne.

Årsaken til at Apple ilegges en langt høyere bot, er kritikk for at selskapet har unnlatt å gi kundene informasjon om helt essensielle egenskaper ved litiumbatteriene i deres mobiltelefonmodeller. Det dreier seg om gjennomsnittlig batterilevetid og hva man kan gjøre for å forlenge levetiden.

Italiensk konkurransemyndighet startet etterforskning i januar etter flere klager fra forbrukere.