Snorre Storset, administrerende direktør i Nordea Norge og John Sætre, leder for privatmarkedet i Nordea Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Og Vipps kan det bli konkurranse igjen: Nå er Apple Pay her

Publisert Sist oppdatert

Men foreløpig drøyer det med "vennebetaling".

I første omgang vil betalingstjenesten være tilgjengelig i Norge for kunder med konto og Visa-kort i Nordea Bank, Santander Bank og Sbanken (tidligere Skandiabanken), opplyser Visas norgessjef, Jens Nes.

Apple Pay vil også være tilgjengelig for Nordeas kunder med Mastercard-kort, ifølge Inge Kjønnøy, leder for MasterCard Norge.

Apple Pay fungerer ved at man holder mobiltelefonen inntil betalingsterminalen, hvorpå fingeravtrykket godkjenner betalingen. Ifølge Apple fungerer tjenesten i apper eller med nettleseren Safari med telefonene iPhone 6 og nyere, samt modellen SE, en rekke iPader og Mac-maskiner.

Kaffe på hjørnet

– Vi er glade for å kunne tilby Apple Pay til kundene våre, det er en svært brukervennlig løsning. Jeg er sikker på at dette vil gjøre hverdagen enklere for mange, sier Snorre Storset, administrerende direktør i Nordea Norge.

– Om du kjøper kaffe på hjørnet, betaler for melk og brød i kassa, eller shopper sommerkjolen på nett: Nå kan de dagligdagse betalingene gjøres raskere og enklere med Apple Pay, sier Børge Liavik, kommersiell direktør i Santander i Norge.

Også Sbanken er storfornøyd med å kunne tilby betalingsløsningen til sine kunder.

– Apple Pay vil gjøre betaling via mobil til en enkel, trygg og personlig måte å betale på, som er raskt og lettvint for norske kunder, sier daglig leder Magnar Øyhovden.

Lansert i 2014

At tjenesten var på vei til Norge, ble kunngjort av Apple-sjef Tim Cook under presentasjonen av kvartalstallene i begynnelsen av mai. Da opplyste Cook at betalingstjenesten ville bli lansert i både Norge og Polen i løpet av de neste månedene.

Tjenesten ble lansert i 2014, og før Norge og Polen kom med på lista, var det mulig å bruke Apple Pay i 21 land, skriver Tek.no.

Sverige, Danmark og Finland fikk tilgang til tjenesten i fjor høst.

– Erfaringene derfra er at kundene virkelig liker betalingsløsningen, og at de blir positivt overrasket over hvor enkelt det faktisk er, sier Snorre Storset i Nordea.

Konkurrent til Vipps

Fra før har DNBs Vipps for lengst kapret markedet for vennebetaling i Norge. Betaling i butikker og nettbutikker er på gang, og kontaktløs betaling, såkalt NFC, er blitt stadig vanligere.

Ifølge Tek.no kan Apple ha en fordel ved betaling mellom selskapets egne mobiltelefoner. I den siste programvareoppdateringen ble det mulig å sende penger via meldingsappen.

Nordea er fra før partner med DNB om Vipps-løsningen. Foreløpig har det ikke kommet meldinger om at funksjonaliteten for vennebetaling gjennom Apple Pay blir tilgjengelig i Norge. Det ville gjort Apple Pay til en mektig utfordrer til Vipps her hjemme, ifølgeE24.