Elisabeth Falck er produktsjef for APIer i Telenor. Foto: Per-Ivar Nikolaisen
Elisabeth Falck er produktsjef for APIer i Telenor. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Telenor åpner «dørene»: Lar startups utvikle egne tjenester med telegigantens data

Publisert Sist oppdatert

Lanserer egen portal for utviklere som vil plugge seg inn mot Telenors grensesnitt.

– Den siste tiden har vi merket en veldig interesse» for de forskjellige APIene. Startups og andre ønsker seg rådata, som kan plugges rett inn i deres egne løsninger, sier Elisabeth Falck, produktsjef for APIer i Telenor, til Shifter.

Gammel visjon

Portalen er en del av en «visjon» som går helt tilbake til 1999, da selskapet åpnet de første APIene – de som for eksempel kunne brukes til å stemme på deltagerne i Idol eller andre TV-konkurranser.

-- Ved å åpne APIer gjør vi det både enkelt og spennende for utviklere som skal lage tjenester eller apper å ta i bruk funksjonalitet fra Telenors systemer. Mange sier at de har ventet på en slik utviklerportal og vi håper den vil bli flittig brukt, sier Ove Fredheim, direktør for Telenors bedriftsdivisjon.

Selskapene som kobler seg på, betaler en transaksjon per API fra den selvbetjente plattformen.

– Data er den nye oljen, og data har en pris, sier API-sjef Elisabeth Falck om hvorfor det ikke er gratis.

Steg for steg

Det er ikke slik at Telenor slipper løs alle sine APIer. Noe holdes tilbake av lovmessige grunner, andre ting av konkurransemessige hensyn. Men noe av det første som vil komme på plattformen er APIer som kan forenkle registreringen av kunder til en tjeneste, som at navn, adresse og telefonnummeer hentes ned automatisk.

– Det gjør at man vet at det ikke er en «Donald Duck», men en ekte person som står bak. Og det har jo helt klart en verdi for et selskap, sier Falck.

Et annet API handler om hva slags enhet man sitter på. Andre API-er gjør det mulig for bedriftskunder å administrere abonnement og tjenester fra Telenor i sine egne systemer. Falck sier at Telenor løpende vurderer om nye APIer skal åpnes, men at det er et begrenset utvalg så langt.

-- Vi ønsker å skape flere innovative løsninger i samarbeid med partnere og vil åpne flere API-er underveis. I første omgang vil det ligge API-er for kommunikasjon, kundeidentifikasjon og selvbetjening for å nevne noen områder, sier Fredheim.

Utviklerportalen ble først nevnt under Corporate Innovation Day under Oslo Innovation Week denne uken hvor Telenor møtte ulike oppstartsbedrifter. Betaversjonen av portalen er nå til testing, og offisiell lansering vil være i oktober.

Slik kan det brukes

Automatisk utfylling av kontaktinfo i nettbutikker

De fleste har forlatt en handlekurv i en nettbutikk fordi det er så mange felt som skal fylles ut ved bestilling. Med API for å hente ut kontaktinfo blir data registrert på mobilabonnementet hentet fra Telenors systemer og skjemaet kan fylles ut automatisk.

Selvbetjening av mobilabonnement og tjenester fra bedriftens egne system

Bedrifter har ofte mange ulike leverandører, Telenor er bare en av dem, og alle har hver sin portal de ønsker at kunden skal bruke. Ved hjelp av den nye utviklerportalen kan bedriftene integrere Telenors funksjonalitet inn i selskapets egne systemer. Slik kan de enkelt bestille nye abonnement og tjenester direkte fra de systemene de ønsker.

Telekom management i ulike programvareløsninger

Leverandører av programvare, for eksempel HR- eller økonomisystemer, vil med de nye APIene kunne levere ferdig integrerte løsninger for administrasjon av mobilabonnement og tjenester. Kundene kan kjøpe en ferdig integrert løsning fra leverandøren og et Connect-produkt fra Telenor som sørger for riktig dataflyt fra Telenor til kunden.

 

Powered by Labrador CMS