Hvem blir årets kvinnelige gründer? Annette Anfinnsen (Robotic Innovation), Sigrun Syverud (Fjong) og Merete Nygaard (Lawbotics). Foto: Charlotte Wiig/Innovasjon Norge.

Kjoler, juss og robot: En av disse tre blir årets kvinnelige gründer

Publisert Sist oppdatert

– Prisen er viktig fordi den kan bidra til at vi snart ikke trenger den mer, sier Lawbotics-gründer Merete Nygaard.

Sammen med Annette Anfinnsen og Sigrun Syverud er hun nominert i den tiende kåringen av Female Entrepreneur, Innovasjon Norges pris rettet mot kvinnelige teknologigründere som satser internasjonalt og jobber mot ett eller flere av FNs bærekraftmål.

– Jeg tror prisen kan bidra med å bryte ned stereotypiene, kulturelle normer og vise frem flere rollemodeller. Og det er nødvendig for å vise at selskaper kan skapes av hvem som helst, så lenge man vil det nok, sier Nygaard.

Hun står bak Lawbotics, selskapet som digitaliserer juridiske prosesser.

– Å være nominert til Female Entrepreneur er stas. Det er en anerkjennelse av at arbeidet vi i Lawbotics gjør for å skape innovasjon i advokatbransjen blir lagt merke til., sier hun.

Les også: LawBotics henter 4 millioner, men kritiserer norske investorer for mangel på profesjonalitet

– Først og fremst gründer

I 2019 er fortsatt knapt én prosent av Norges teknologigründere kvinner, og kun 20 prosent av landets aksjeselskaper startes opp av kvinner, ifølge Innovasjon Norges tall.

– Jeg identifiserer meg først og fremst som «gründer» og ikke «kvinnelig gründer» som en egen kategori. Håpet er at det en dag blir unødvendig å segmentere gründere ifølge kjønn, eller etnisitet, sier Nygaard.

– Samtidig peker forskning på at stereotypier, kulturelle normer og mangel på rollemodeller er bidragsfaktorer til at såpass få kvinner relativt til menn starter egne bedrifter. Hvis prisen kan bidra til å bryte ned stereotypene og kulturelle normer som gjør at såpass få kvinner velger å starte selskaper, så er den viktig, sier hun.

Fjong-gründer Sigrun Syverud kunne i fjor vise til en folkefinansiering som resulterte i 83 prosent kvinner på eiersiden.

– Det er alt for få kvinnelige gründere, kun én prosent norske tech-startups er startet av kvinner. Hvorfor det er så få er vanskelig å vite, men man sier «You can’t be what you can’t see», sier hun.

Færre problemer løst

Gründeren tror nøkkelen ligger i å fronte flere rollemodeller.

– Det være avgjørende for andre som lurer på om de skal kaste seg ut i en gründertilværelse eller ikke. Resultatet av for få kvinnelige gründere, er færre typisk kvinnelige problemer blir løst, sier Syverud - som nettopp henvender seg til kvinner med sitt delingskonsept for klær.

– Det betyr veldig mye å bli nominert til denne prisen. Som gründer jobber du knallhardt i en uforutsigbar hverdag, i noe som av og til kan føles som en evighetsmaskin. Du må slukke branner, hele tide evaluere hva som er riktig neste steg, og du kommer aldri gjennom alt du skal gjøre, sier hun.

Robot-teknologi

Anfinnsen følger det gode selskap over. Robotic Innovation-gründeren har utviklet en robot for å transportere varer og enheter i næringsbygg og industri. Selskapet signerte blant annet en kontrakt med Avinor på leveranse av mobil-robot-teknologien, bare ett år etter oppstart.

Vinneren kåres 8. mars, og premieres med 250.000 kroner til utviklingen av sin bedrift, samt et mentorprogram verdt 50.000 kroner.

Prisen deles ut sammen med Næringsdepartementet.

Les om fjorårets vinner: N2 Applied-gründer Grete Sønsteby: Vil gjøre møkk til milliardindustri