Neil Murray i The Nordi Web Angel Fund. Foto: The Nordic Web.

Johan Brand, Kjartan Slette, Anne Worsøe og flere andre starter fond for å investere i nordiske startups

Publisert Sist oppdatert

Et «kjendistungt» nettverk av 50 investorer er med på en krone- og kompetanserulling for å investere i nordiske startups.

Hjernen bak det hele er Neil Murray, som i flere år ha r drevet nettstedet The Nordic Web, som overvåker investeringer i Norden. Nå har han samlet 50 investorer som sammen danner i fondet «The Nordic Web Angel Fund» som skal investere tidlig i oppstartsselskaper.

-- Det blir et englefond, og vi regner med å plassere 10-15 investeringer de neste månedene, sier han.

Størrelsen på beløpene vil ligge mellom 200.000 og 500.000 kroner.

-- Vi skal komme inn helt i starten og investere i nordiske selskaper med stort potensial, sier han, men vil ikke avsløre hvor stort fondet er eller skal bli.

Johan Brand, gründer i Kahoot.

50 individer er involvert, og blant de norske investorene finner vi Johan Brand (Kahoot!), Anne Worsøe, Kjartan Slette (Unacast), Thomas Walle (Unacast), Martin Hauge (styreleder i No Isolation og eks-Creandum-sjef), Magnus Jepson (WooThemes og WooCommerce), Christian Rokseth, Halvor Øgreid og Erik Ålgård.

I tillegg har de fått med seg noen europeiske superstjerner som Christoph Janz i Point Nine Capital (Xeneta-investor), Martin Mignot (Index Ventures), Christoph Janz (Point Nine Capital) og Philipp Moehring, samt Andy Chung (AngelList Europe).

The Nordic Web Angel Fund minner om det StartupLab-baserte "Founders Fund 1 og 2", hvor tidligere gründere og investorer har bygget et fond som investerer i startups.

Vil være gründervennlig

-- Hvorfor starte et nytt fond? Hva er spesielt med dette?

-- Det er mange selskaper som mister for mye eierskap for tidlig, og det dreper selskapet fra dag en og gjør dem vanskeligere å investere i senere. Vi vil sikre at de er attraktive investeringsobjekter også i fremtiden. Vi skal være gründervennlige, og vi har med investorer som kan være med å følge opp investeringene sine.

Men viktigst av alt, påpeker Murray, så gjør de dette, for å bygge økosystemet.

--Vi kan ikke vente på at flinke gründere gjør exits før de kan bidra i bygge nye selskaper. Her kan de bidra med sin kompetanse og noe kapital med en gang. Vi har 50 flinke individer hvis kompetanse vi kan spille på for å hjelpe frem nye selskaper, sier Murray.

-- Hva slags type selskaper ser dere etter?

-- Det er selskaper i et av de fem nordiske landene: Norge, Sverige, Danmark, Finland eller Island. Og i stedet for å se etter selskaper i spesfikke bransjer eller med spesfikke forretningsmodeller, så ser vi etter «founder market fit», det vil si vi investerer i mennesker fremfor produkt. At folkene bak er flinke, har store ambisjoner, god arbeidsmoral, og vi ønsker å støtte de ting som virkelig kan bli stort, sier Murray.

-- Hvordan tar dere/du beslutninger om hva som skal investeres i?

-- Personlig har jeg ikke investert mye selv før, men jeg har møtt mange tidligfaseselskaper, og vet hva jeg skal se etter. I tillegg vil jeg lene meg mye på Martin (Mignot) i Index og Philipp i AngelList. I tillegg har vi 50 flinke folk som kan bidra.

Har stor tro på prosjektet

-- Hva kan gå galt?

-- Alt. Ha ha. Neida, jeg tror ikke det er så mye som kan gå galt. I verste fall får vi ikke pengene igjen. Men vi vil uansett ha gjort en forskjell i økosystemet, som er hovedmålet med dette prosjektet. Slik sett kan ingenting gå galt, sier Murray.

Johan Brand forteller til Shifter at han går inn i dette fordi han har tro på Neil og at hans arbeid med The Nordic Web gir ham en god plattform.

-- Jeg tror fondet vil tilføre noe som mangler i dag og at det vil skape en bedre dynamikk i tidligfase-investeringer, sier Brand til Shifter.

Thomas Walle og Kjartan Slette. Foto: Unacast

Unacast-gründerne Thomas Walle og Kjartan Slette har også bestemt seg for å delta i "The Nordic Web Angel Fund".

-- Thomas og jeg har siden oppstarten av Unacast vært opptatt av å dele kunnskap og erfaringer tilbake til økosystemet. Et kriterium for et velfungerende og voksende økosystem er at man gir tilbake mer enn det man har tatt ut, slik at hver generasjon blir sterkere enn den forrige, sier Slette til Shifter.

Han forteller at da han og Thomas ble invitert av Neil til å være med som investorer i hans nye fond, så var det en helt naturlig videreutvikling av dette fokuset.

--Det er også noe vi håper å gjøre enda mer av de neste årene: Å kombinere kunnskap med kapital, sier Slette.

PS: Johan Brand er også investor i Shifter