God stemning mellom daværende olje- og energiminister Tord Lien og Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth under NHOs årskonferanse i 2016. 
I bakgrunnen NHO-sjef Kristin Skogen Lund.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
God stemning mellom daværende olje- og energiminister Tord Lien og Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth under NHOs årskonferanse i 2016. I bakgrunnen NHO-sjef Kristin Skogen Lund. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Innovasjon Norge om Traaseths «stikk» mot oljebransjen: – Vi trenger jo flere ben å stå på

Publisert Sist oppdatert

Oljebransjen mener Innovasjon Norge bremser industrien. Innovasjon Norge er helt uenig. 

– En debatt preget av følelser, ikke fakta, sier Mona Skaret, direktør for privat og offentlig innovasjon i Innovasjon Norge, til Dagens Næringsliv.

Odd Skjærseth, gründer og administrerende direktør i brønn-selskapet West Group, står imidlertid på sitt: Oljebransjen møter motvilje under toppleder Anita Krohn Traaseth.

– Det er mange i oljebransjen som får avslag. Innovasjon Norge backer ikke opp industrien slik vi opplevde tidligere. Vårt avslag kom på et tidspunkt der det var nye tanker i Innovasjon Norge, sier han til avisen.

Kritikk mot Traaseth

I fjor høst fikk Traaseth kritikk da hun i en Aftenposten-kronikk heiet frem nye bærekraftige løsninger - og advarte mot Norges satsing som petroleumsnasjon.

Bransjeorganisasjonene Norsk Olje og Gass og Norsk Industri sendte da et brev til styrelederen i Innovasjon Norge. De mente alle burde være stolte av hva den norske petroleumsindustrien har fått til.

«Vi er derfor sterkt bekymret for det negative inntrykket administrerende direktør Anita Krohn Traaseth har etterlatt seg i det offentlige rom når det gjelder olje- og gassindustrien.»

– Innovasjon Norge vanskeliggjør søknader fra vår industri. Olje er feil ting, det er feil ting vi holder på med. De støtter ikke oljeindustrien slik de gjorde før, sier Skjærseth til DN.

Les også: Traaseths frihet: Hvordan kan en kronikk full av selvfølgeligheter få noen så sinte? 

Løfte muligheter

Til Shifter understreker Skaret sakens faktagrunnlag: I 2017 fikk 87 prosent av de som søkte om støtte til olje- og gassrelaterte prosjekter støtte fra Innovasjon Norge. Ni av ti.

– Andelen som får gjennomslag har ligget stabilt mellom 85 prosent og 90 prosent de siste seks årene, altså både før og etter Traaseths tid.

Fjorårets tildelinger til oljeprosjekter falt riktignok til til 259 millioner kroner sammenlignet med 316 millioner året før, men Skaret mener det skyldes færre søknader inn.

– Vi har sett en nedgang i etterspørsel etter finansiering til olje- og gassrelaterte innovasjonsprosjekter fra våre ordninger i perioden etter olje-smellen i 2015. Det er ikke lett å løfte like mange gode innovasjonsprosjekter når det går dårlig i bransjen, sier hun.

– Men kunne dere ha vært mindre olje-kritiske i retorikken?

– Retorikken har vært å løfte opp muligheter i en tid hvor vi er nødt til å omstille et etablert næringsliv. Vi trenger jo flere ben å stå på og nye næringer. Det kan ikke være veldig kontroversielt å mene, sier Skaret.

– Om vi hadde sagt noe annet, hadde det vært alvorlig - og ikke på linje med vår egen regjering.

Les også: DN: Avgått styreleder i Innovasjon Norge tordner mot departementet

Les også: Krohn Traaseth slår tilbake mot kritikken med rekordtall

Powered by Labrador CMS