Pål T. Næss på Startup Extreme, da det ble kjent at han ble gründersjef i Innovasjon Norge. Her med Anita Krohn Traaseth. FOTO: Per-Ivar Nikolaisen

Gelato-medgründer Pål Næss blir Innovasjon Norges nye startupsjef. "Landets mest spennende jobb," mener han

Publisert Sist oppdatert

Var det Rolf Assev? Var det Johan Brand? Eller var det kanskje Kronprinsen – han som tidligere på dagen hadde besøkt Startup Extreme?

Forslagene var mange og kreative da direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge "hypet" opp stemningen, og spurte konferansesalen hvem den nye gründersjefen kunne være før hun slapp nyheten. Da hadde hun allerede sagt at «han» var en av de meste "suksessrike norske gründerne" de siste årene.

− Nei, det er ikke det «cofounder of the castle», svarte Traaseth til latter fra salen.

Anita Krohn Traaseth fortalte til Startup Extreme at hun skulle slippe en nyhet, nemlig hvem den nye gründersjefen for Innovasjon Norge blir.

Svaret er Pål Næss

Men etter en kort trommevirvel var det klart, og den tidligere Gelato-gründeren Pål Næss ble hentet frem fra publikum. Og det var en tydelig fornøyd Næss som kom frem på scenen under gründerkonferansen Startup Extreme onsdag kveld.

− Jeg håper dere utfordrer oss, og at vi utfordrer dere. Jeg starter denne sommeren, sa Næss i en kort kommentar fra podiet, før programmet gikk videre til prisutdelingen i pitchekonkurransen Angel Challenge der Minipro vant en million kroner investorkroner.

Trolig den viktigste i landet

I en pressemelding fra Innovasjon utdyper han imidlertid hva han tenker om den nye jobben.

− Jeg har fått Norges mest spennende jobb. Norge skal gjennom en omstilling og gründerne spiller en viktig rolle for å skape nye forretningsmuligheter og arbeidsplasser, sier Næss.

Han skal følge opp regjeringens store ord om «at fremtidens arbeidsplasser blir skapt av mennesker som tør å ta en sjanse og som satser på egne evner og ideer».

− Gründerskap er på dagsorden som aldri tidligere. Regjeringens gründerplan med økt satsning på oppstartsbedrifter viser hvor viktig dette området er for Norge. Å få lede dette området i Innovasjon Norge må være Norges mest spennende jobb, og trolig en av de viktigste, sier han i pressemeldingen.

Suksess-gründer

Pål Næss er medgründer av Gelato hvor han jobbet fram til 2013. Med en omsetning i 2015 på nærmere 280 millioner er Gelato en av Norges største gründersuksesser.

- At jeg selv har hatt skoene på mener jeg er viktig i forhold til utøvelsen av denne oppgaven. Min erfaring fra å bygge opp et selskap, sammen med erfaringen fra Innovasjon Norge i både inn- og utland, gjør at jeg har flere tanker om hvordan vi raskere kan skalere selskapene våre både hjemme og ute. Jeg gleder meg til å starte diskusjoner og, sammen med mine dyktige kollegaer, levere på dette oppdraget, sier Næss.

Henter hjem Canada-sjefen

Den nye gründersjefen har jobbet i Innovasjon Norge siden 2013, det siste året som leder for Innovasjon Norges kontor i Canada. Før dette jobbet Næss som rådgiver for tidligfasegründere i Oslo og har et godt nettverk innenfor miljøet. Han går nå også inn i Anita Krohn Traaseths toppledergruppe.

- Pål er rett person på rett plass. Vi er svært fornøyde med å kunne rekruttere en så viktig stilling fra egne rekker. Han høster stor tillit og troverdighet med sin bakgrunn både internt og eksternt. Vi gleder oss til å se hva han og teamet vil bidra med for å støtte det norske start-up miljøet både i Norge og ikke minst internasjonalt fremover, sier administrerende direktør Anita Krohn Traaseth sier hun i pressemeldingen.