Løpenisse, hoppenisse eller slappavnisse i jula. Disse gründerne svarer.

7 gründerledere om juleferie: "Hvis du vil ta fri, ta fri, herregud!"

Publisert Sist oppdatert

From all of us to all of you -- de beste rådene til en god gründerjul. Hilsen Karen Dolva, Andreas Thorsheim, Kristoffer Lande, Anita Schjøll Brede, Murshid Ali, Martine Kveim og Tom Arnøy.

Kan hardtarbeidende gründere virkelig ta seg julefri, eller er det forbeholdt andre samfunnsgrupper? Gründerne Shifter har snakket med mener at fri er både tillatt og helt nødvendig, og kommer med tips til stressede gründere som vil jobbe seg gjennom julen.

Hadde mer julefølelse før

Kristoffer Lande, medgründer og daglig leder i Gobi, ble objekt for en politisk diskusjon om gründere og arbeidstid mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre i opptrapningen til høstens valgkamp. Han forteller imidlertid at han skal være sammen med familie og venner i julen, noe han sier han er for dårlig til resten av året.

-- Jeg tar som regel helt fri fra julaften til 2. juledag. Frem til nyttårsaften prøver jeg å koble av på kveldene i hvert fall. Det er greit å ta litt fri for å bygge opp samvittighet til resten av året. I tillegg er det ikke så mye man får gjort i julen, men jeg klarer ikke å ta hele julen fri uansett, mener Lande.

Hans beste tips til gründere som vil ta julefri er å koble helt av når man først bestemmer seg for å ta fri, og at man ikke får gjort noe mer av å sitte og tenke på jobben hele tiden. Han sier det hadde gått utover Gobi hvis alle de ansatte hadde tatt seg fri hele julen, men at han vet at ingen av dem kommer til å gjøre det.

Kristoffer Lande i Gobi. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

-- Det var helt klart mer julefølelse før, da gledet jeg meg til juleferien hele desember. Nå kommer den mer brått på, men det er forøvrig greit det også, hevder Lande.

-- Livsviktig for selskapet

Karen Dolva, daglig leder og medgründer i No Isolation, forteller at det både skal bli hyttetur og jobbing i juleferien. Noen av dagene skal hun ha "100 prosent fri".

-- Jeg tror det er livsviktig for selskapet at jeg har fri av og til. Mye bedre å starte det nye året med overskuddsenergi enn å gå videre for halv maskin. Å ta seg tid til familien nå er også viktig, så slipper jeg å gå et år med dårlig samvittighet i møte, påpeker Dolva.

Hun forteller at juleferiene nå er helt like de som var før, men litt kortere. "Bøker, hytta, lange turer med hunden" beskriver hun som oppskriften på en perfekt jul. At det blir noen dagers jobb mot slutten av ferien, vil vel ikke noen i familien hennes bli overrasket over. Samtidig er det tydelige skillet mellom avkobling og jobb viktig for henne.

-- Som med alt annet: gjør det ordentlig. Om du skal ta fri, ta deg ordentlig fri. Heller tre dager helt avkoblet enn en uke med "jeg skal ta det rolig, men bare gjøre ferdig disse små tingene". Det tror jeg er oppskriften på en uke som hverken er avslappende eller effektiv.

Lammeskinke og mageknip

Murshid M. Ali, daglig leder i Huddlestock, ser frem til å feire julen hos hans kones familie på Island, men at nyttårsfeiringen blir hos hans familie i Stavanger. Han beskriver det å besøke Island som "å komme til månen", og viser til det veldig flate landskapet som minner ham om ørkenene i Midtøsten.

Ali forteller at han gleder seg til å delta i de islandske juletradisjonene sammen med konens familie, men at den gode maten kan føre med seg noe ubehag.

Murshid M. Ali, gründer av Huddlestock forteller at julefeiring på Island og nyttårsfeiring i Stavanger står på planen i år. Foto: Lucas H. Weldeghebriel

-- Vi skal være med når folk fra en landsby på Island skal tenne bål. Da samles alle ute for å feire sammen. I tillegg skal vi spise julemiddag hos min kones familie, og da skal vi blant annet spise en utrolig god lammeskinke. Den er røkt og ganske salt, og hver jul vi er på Island må jeg selvfølgelig spise den. Den finnes ikke i Norge, så jeg ender med å overspise og få vondt i magen, sier Ali.

Til tross for dette, er juleskinken et av høydepunktene i de årlige juleferiene. Fullstendig avkobling vil derimot ikke bli noe av, annet enn selve julaften og 1. juledag.

-- Jeg er på jobb frem til kanskje 23. desember, og skal ha fri til 25. desember. Så jeg prøver i hvert fall å ta noe ferie, men jeg er fortsatt tilgjengelig hvis noen vil ha tak i meg. Jeg forsøker å holde en liten armlengdes avstand til jobben akkurat de dagene, men har ikke hatt ordentlig ferie på tre eller fire år. Det er greit å koble litt av, sånn som når vi nå skal til Island, sier Ali.

Et maraton, ikke en sprint

Anita Schjøll Brede forteller at hun har blitt god til å koble helt av i kortere perioder og fokusere på familien og partneren når hun er sammen med dem. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Anita Schjøll Brede, daglig leder for Iris.ai, forteller at familien og partneren hennes nok er blitt vant til at hun jobber i juleferiene, og at det viktigste for dem er at hun er til stede mentalt når hun er sammen med dem.

-- Jeg tror ikke på å jobbe døgnet rundt 365 dager i året -- vi er i et maraton her, ikke en sprint. Samtidig så er det ikke sånn at jeg kan ta fri tre uker - det blir mange arbeidsdager i løpet av julen også, og mye tankearbeid. Vi har store planer for januar, så jeg kan ikke ta så lang pause. Jeg har blitt ganske flink på å koble helt av i kortere perioder; for kun en kveld eller en helg. Legge alt helt bort og bare være tilstede med familie og venner, forteller Schjøll Brede til Shifter.

Hun sier det kan være vanskelig å skulle definere hvordan julen er annerledes nå enn før, siden hun først og fremst har studenttilværelsen å sammenligne med -- og da hadde hun også et eget selskap på si -- og ifølge seg selv har hun aldri hatt en "ordentlig" jobb. Hennes tips til andre gründere er å utnytte tiden best mulig, om man vil oppnå full avslapning.

-- Tips: øv på å mentalt koble helt av når du har muligheten. Meditasjon er veldig hjelpsomt. Det er bedre å koble av 100 prosent i en kort periode enn å gå rundt med tankespinn og «fri» i et par uker, skriver Brede.

For gründer og Zedge-sjef Tom Arnøy var det et sterkt øyeblikk da Zedge-tickeren var på plass på New York Stock Exchange. Foto: Thor Richard Isachsen

-- Unngå å være en flaskehals for de som prøver å få jobben gjort

Tom Arnøy, medgründer og daglig leder i Zedge, forteller at han vil bruke julen på å få kvalitetstid med ungene og familien, men at han også har planer om å gå på ski og gjøre ting han ellers nedprioriterer.

-- Jeg tar ikke helt fri fra jobben, men jeg tar fri fra kontoret. Jula er en god anledning til å evaluere, tenke og gjøre research. Gode idéer og tanker kommer gjerne i feriene når man får ting litt på avstand, mener Arnøy..

Arnøy forteller at så lenge han har planlagt ferien, vil selskapet klare seg fint uten ham i noen dager. Hvis noe spesielt skulle skje er han uansett tilgjengelig, men at han har "60 dyktige ansatte" som klarer seg fint uten hans innblanding.

--  Det er generelt viktig å koble av innimellom, men jeg prøver også å unngå å være en flaskehals for de som prøver å få jobben gjort. Jeg jobber mye mot USA og mange der tar ikke like mye fri i denne perioden. Jeg føler at dette er godt balansert, og jeg er vant til dette.

Skal legge seg i laderen etter flyforsinkelse

Martine Kveim og Andreas Slettvoll i rosa, da Chooose vant finalen i 100 Pitches hos DNB tidligere i år. Foto: Christian T. Jørgensen/ EUP-BERLIN.COM
This image is delivered according to the terms set out in "Terms - Prices & Terms" on www.eup-berlin.com

Da Martine Kveim i Chooose blir kontaktet av Shifter, forteller hun at dagen har vært alt annet enn avslappende: selv om dagen begynte bra med et møte som ledet til tre "group hugs", "gikk det bare nedover etter det".

-- Snøstorm, forsinket, taxi, fullstendig trafikkaos, kø, rakk ikke flyet på Newyark, taxi til JFK, bestille ny billett - for så å vite at flyet er 4 timer forsinket, noe mystisk rundt security og 2 timers venting før jeg kommer gjennom. Så to mistede fly i København og nå sitter jeg i skrivende stund på flyet til Oslo 2 timer forsinket til min egen julemiddag... Så sånn gikk det, forteller Kveim til Shifter.

Hun understreker at tempoet som startup-livet bringer, gjør at hun er nødt til å ta seg ferie og pauser innimellom.

-- Jeg må "legge meg i laderen", så juleferie skal det bli! Vi skal på fjellet -- faktisk til både Hemsedal, Geilo og Norefjell. Jeg er klar for familie, kjæreste-tid og kvalitetstid med venner! Men helt fullstendig fri fra jobben er det jo aldri. Jeg sier som klisjeen -- det er ingen jobb "lizzom". Og når jeg brenner sånn for det jeg driver med, er litt jobbing i julen bare kos, skriver Kveim.

Men selv om litt jobbing i julen ikke plager Kveim, forteller hun at de rundt henne kan oppleve det som irriterende at hun alltid er "på jobb" mentalt. Juleferien skal gi rom for "den gode samtalen og fullstendig tilstedeværelse". Samtidig vet de andre at hun alltid har et prosjekt på gang.

-- Det er ikke så veldig annerledes juleferier for meg før og nå. Selv om jeg ikke alltid har ansett meg selv som en gründer, har jeg nok alltid hatt en "entrepreneurial spirit", og alltid hatt prosjekter på gang. En jul holdt jeg på med det helt naturlige prosjektet "å bygge 60 fiskebåter i Filippinene - uten å være der selv". Så det ble noen Skype-samtaler den jula gitt, sier Kveim.

Otovo-gründer Andreas Thorsheim.

Smartere, galere, mer kreativ

Andreas Thorsheim fra Otovo sier at avbrekk er viktige for at folk skal trives, og at det uansett er begrenset hvor fort et selskap kan vokse med bare noen få ansatte.

-- Det går ikke ut over selskapet at folk sover, leser, trener eller lar seg inspirere av det de digger. Selvsagt må man ha fri. Tech-startups prøver å vokse raskere og rive teppet under store selskaper med masse ressurser. Om man aldri hadde fri, aldri sov og aldri hadde pause hadde man fortsatt bare fått ut 4x så mye av hver person -- det er ikke nok til å monne for å slå store selskaper med tusenvis av ansatte, mener Thorsheim.

Thorsheim hevder man må være "smartere, galere, mer kreativ" enn de store konkurrentene for å lykkes, og at hvile og inspirasjon er helt nødvendig for dette. I juleferien skal Thorsheim derfor gå på ski, være sammen med familien, lese skjønnlitteratur og sove "mer enn vanlig". Han skal ikke på kontoret, men vil fortsatt kommunisere med kollegaer og tenke på ideer.

-- Jeg har ingen illusjoner om at jeg skal gå en uke uten å få lyst til å ta opp macen, svare på slack og planlegge 2018. Jeg har den fordelen at jeg sover tre timer mindre enn kona og barna, så da går jo det ihop, skriver Thorsheim.

Hans råd til alle trøtte gründere som gjerne skulle tatt juleferie er kort og enkelt.

-- Hvis du vil ta fri, ta fri, herregud.


Christine Steinsholt i Listfully har laget en podcast om hennes gründerreise. Foto: Lucas Weldeghebriel

Podcast alert! Christine har tatt permisjon fra jobben for å starte et selskap. I episode 5 diskuteres kjønn og entreprenørskap.

Last ned podcasten i Itunes eller den podcast-klienten du måtte bruke. 

Hør episoden her.