Andreas Talseth: «Jeg er for konstruktiv kritikk, men det var vel et møte som strengt tatt ikke burde funnet sted»

Kredd-gründeren har fått Christoffer Hernæs på laget og skal gjøre scaleup av startupen sin til høsten.

Publisert Sist oppdatert

Shifter tar tempen på norske gründere i sommervarmen.

– Hvordan lyder din 20-sekunders pitch av deg selv?

– Daglig leder og gründer av fintech-selskapet Kredd, som jeg har utviklet fra å være en god idé til et selskap med markedsledende teknologi som jeg mener bidrar til et bedre finansmarked. På veien har jeg fått to barn, lært meg å programmere og vært innom de fleste forretningsområdene av selskapet. Jeg er nysgjerrig av natur og er god på å sette meg langsiktige mål og gir ikke opp på veien. Det viktigste jeg har lært meg som gründer er å være dynamisk og åpen for nye ideer.

– Er det Norgesferie, utenlandsferie eller ingen ferie i år?

– Det blir norgesferie i år. En reprise på fjoråret, hvor vi reiste til Sørlandet og dro oppover Setesdalen. Utover det blir det noen korte turer for å besøke familie.

– Hva er det verste du har opplevd som gründer i året som har gått?

– Uten tvil da jeg ble smittet av korona gjennom barnehagen i vinter. Jeg ble ganske dårlig og i en periode fungerte ikke kroppen som den skulle. Jeg klarte ikke lenger like lange arbeidsdager og måtte legge meg til samme tid som barna. Som gründer i et oppstartsselskap så har man ikke det samme sikkerhetsnettet som man har i større selskaper, så man er ekstra utsatt for uforutsette hendelser. Nå er jeg helt frisk, sett bort ifra at luktesansen ikke er helt fininnstilt.

– Hva er det beste du har opplevd som gründer i året som har gått?

- Å få en som Christoffer Hernæs med på laget, som virkelig forstår seg på fintech, har betydd veldig mye for meg og selskapet. Samarbeidet med ham har vært et stort løft og det har gitt oss utrolig mye erfaring og kompetanse.

– Har du en favoritt-«icebreaker»?

– Det siste året har det vært ganske enkelt. Man kan bare spørre «hvordan det går med dere i denne korona-tiden». Alle har sin historie av hvordan det har påvirket akkurat dem. Ellers så elsker jeg å snakke om været!

– Du kan velge mellom alle gründere i hele verden, hvem skulle du gjerne hatt i teamet ditt?

- Ungarske Katalin Karikó. Den usannsynlige pioneren bak mRNA-teknologien. Å være gründer handler i bunn og grunn om hardt arbeid over tid, evnen til å tåle motgang og å tenke langsiktig. Katalin Karikó hadde ståltro på mRNA-teknologien i en tid og på et sted hvor få trodde på henne. Etter at laboratoriet hun jobbet ved i Ungarn mistet støtte flyttet hun til USA for å forfølge drømmen sin. 30 år senere kan vi på lang vei takke henne for mRNA-teknologien som er grunnlaget for korona-vaksinen (Pfizer, Moderna) som nå får en slutt på pandemien.

– Hvilket annet norsk selskap skulle du ønske at du hadde startet?

- Oda (tidligere Kolonial). Måten Karl Munthe-Kaas har lykkes med å skalere og tiltrekke seg internasjonal kapital i en ekstremt konkurranseutsatt bransje, er rett og slett imponerende.

– Hva er det verste du har opplevd i et investormøte?

– Det var et møte hvor han vi pitchet for hadde bestemt seg for at det vi drev med ikke ga mening. Møtet handlet mer om at han skulle gi oss en leksjon i hva vi heller burde satse på. Jeg er for konstruktiv kritikk, men det var vel et møte som strengt tatt ikke burde funnet sted.

– Du får tilgang til en valgfri sum fra oljefondet, hva ville du brukt pengene på?

– Litt klisje, men jeg hadde brukt pengene på kodekurs i skolen for barn og ungdom. Jeg skulle selv ønske at jeg hadde fått øynene opp for koding i en tidligere alder. Behovet for teknologi, og da særlig kombinert med annen kompetanse, vil bare fortsette å øke fremover.

– Hva er det viktigste spørsmålet for deg i høstens valgkamp?

– Forutsigbar og fremtidsrettet regulering av finansbransjen. Den største utfordringen med å starte opp et fintech-selskap i Norge har vært uforutsigbarhet rundt de regulatoriske forholdene. Det er viktig at risiko veies opp mot innovasjon og gode løsninger for forbrukere innad i bransjen, og da er et fremtidsrettet regelverk helt nødvendig.

– Har du kjøpt kryptovaluta i løpet av våren?

– Nei. Jeg tar høy risiko i yrkeskarrieren, men jeg må se en fundamental verdi i det jeg investerer i. Er noe mye verdt bare fordi alle andre synes det er mye verdt, holder jeg meg unna.

– Eie eller leie sparkesykkel?

– Leie. Foretrekker vanlig sykkel. Sykkelturen til jobb er en perfekt måte å få inn trening i hverdagen.

– Handler du mat på nett eller i matbutikken?

– En kombinasjon. Barna synes ofte det er gøy å være med å storhandle, men det er mye mer praktisk på nett.

– Hvilket ferieland utenom Norge har du savnet mest det siste året, og hvorfor?

– Sverige. Mine foreldre har et sommersted der hvor jeg virkelig får kommet meg vekk og ladet batteriene.

– Hva er det flaueste du har opplevd som gründer?

– Jeg er god på ansikter, men ikke like god på navn. Kan nevne flere episoder hvor jeg har pratet med noen uten å huske navnet på personen.

– Hva er det viktigste du skal gjøre til høsten?

– Ta Kredd fra å være en lovende start-up til en scale-up.

– Hva bør norske gründere bli bedre på?

– Flere flinke folk med høy kompetanse burde tørre å satse. Sammenlignet med andre land er risikoen mye lavere i Norge, ettersom man har gode støtteordninger og et sikkerhetsnett hvis ting skulle gå galt.

– Fortell noe om deg selv, som vi ikke kan lese på LinkedIn.

– Jeg er veldig glad i å lage mat og griller til alle døgnets tider og i all slags vær.