Bitcoin. Foto: CafeCredit under CC 2.0

Politiet sjekket "russisk" bitcoinfabrikk i Østerdalen

Publisert Sist oppdatert

Nordavind, selskapet som tilrettelegger for russernes utbygging av en bitcoinfabrikk i Alvdal, opplyser at de har hatt rutinemessige møter med PST.

– For oss er det åpenbart tilfeldig at russerne kommer til Alvdal akkurat nå, sier Arild Løkvik i Nordavind til Aftenposten.

PST bekrefter at de er kjent med den russiske aktiviteten i bygda som hittil kanskje er aller best kjent for Flåklypa-skaper Kjell Aukrust, men ønsker ikke å kommentere deres vurdering av saken. Det sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

På spørsmål fra avisen om PST tror det er tilfeldig at russerne etablerer seg i Alvdal like før den største NATO-øvelsen som er blitt gjennomført i Norge svarer han:

– En NATO-øvelse er selvsagt et svært interessant etterretningsobjekt for fremmedstater, og vi vet at det for tiden er et høyt etterretningsnivå rettet mot Norge.

Det var like før jul det ble klart at et russisk datafirma skal satse stort på den digitale valutaen bitcoin i Alvdal i Hedmark. Selskapet New Mining Company har som mål å skape 10–15 arbeidsplasser i løpet av 2018, og opp mot 50 arbeidsplasser i løpet av 2019. Selskapet vil investere rundt 30 millioner euro neste år, og ytterligere 75 millioner euro i 2019.

Nordavind DC, som skal bygge datasentrene, eies av flere kommuner og kraftselskaper i Hedmark.

(©NTB)