Erling Maartmann-Moe, partner i Alliance Venture, snakker med investorer på en investorfrokost like før Slush-arrangementet åpner. Selskapet har nylig investert i APEXX, en innovatør innen pengeoverføringstjenester. Foto: Lucas Weldeghebriel

Alliance Venture investerer i selskap som bruker AI til å velge beste betaling

Publisert Sist oppdatert

Som et av tre venture capital-selskaper, går Alliance Venture inn som investor i APEXX, den første "markedsplassen" for transparente, globale betalinger.

Investeringen har vært planlagt i et halvt år, og grundig research ligger bak den endelige avgjørelsen om å investere i APEXX. Selskapet er det første i verden som gir full transparens -- og dermed verdifull informasjon -- til kunder om hva den foretrukne betalingsmetoden er i hvert enkelt tilfelle. Dette utfordrer etablerte systemer som BankAxept og Dankort, men også Visa og MasterCard, til å kjempe om kundene i de ulike markedene.

Erling Maartmann-Moe, partner i Alliance Venture, forteller til Shifter at dette så langt er et av to fintech-selskaper de har valgt å investere i.

-- Dette spesielle med APEXX er at det er en mellommann, en slags edderkopp. Når man betaler for en vare har man mange sluttbrukere og "merchants", og på den andre siden masse "payment providers". Det finnes en god del internasjonale pengeoverføringssystemer, og det blir et salig kaos når man skal bruke mange. I tillegg har de ulike leverandørene pleid å "låse" brukerne inn i deres system, men APEXX bryter med dette.

I en pressemelding om Alliance Ventures investering i APEXX fortelles det at transaksjonen bestemmes ved hjelp av AI-teknologi basert på avanserte algoritmer. Plattformen er sky-basert, og selgere kan sammenligne kostnader og få ekspertråd om hvilke betalingsselskap som vil passe dem best i den gitte situasjonen.

-- Veldig aktiv høst

I tillegg til Alliance Venture, går også Forward Partners og MMC Ventures inn med investeringer i APEXX. Denne investeringen er en i rekken av flere som Alliance Venture har gjort i høst: blant annet har de investert i Shoreline, et Stavanger-selskap som tilbyr simulatorløsninger for offshore-vind.

-- Vi har hatt en veldig aktiv høst. Vanligvis gjør vi én investering i kvartalet, men denne høsten vil vi nok ende med å ha gjort fire eller fem investeringer. Vi jobber bevisst med co-investeringer for å hjelpe selskaper med vekst. Starups bør ikke forbli startups, og derfor må vi må legge et godt grunnlag med co-investorer, sier Maartmann-Moe.

--Transparens, nytte og konkurranse

I pressemeldingen forteller Peter Keenan, med-gründer og daglig leder for APEXX at fremtiden for selskapet ser lys ut.

-- Vi er svært glade for å se at APEXX går fra suksess til suksess. Vi har allerede lansert den første "enkeltmarkedsplassen" for globale transaksjoner i verden, vi har et erfarent lederskapsteam som styrer selskapet og en sterk visjon om å bringe transparens, nytte og konkurranse til betalingsmarkedet.

Tegnet på at de hadde lykkes kom da den første kunden, en global "online customer", ga sin kortfattede, men likevel beskrivende vurdering av selskapets produkt: "Det er trist hvor glad dette gjør meg."