Nå braker det snart løs igjen, her fra åpningen av Slush i fjor. Foto: Slush

Dette leter de norske startupinvestorene etter på Nordens største tech-fest

Publisert Sist oppdatert

Slush er et fyrverkeri for startup-interesserte, men det er også Slush det viktigste stedet å være for mange investorer akkurat nå. 

Helt siden 2008 har Slush-konferansen i Helsinki vært en sentral arena for gründere, bedrifter og investorer som ønsker å se hva som rører seg i innovasjonsmiljøene, men også en gyllen mulighet til å knytte gode og viktige kontakter. Det gjelder altså å bruke tiden riktig, men også å vite hvorfor noen bruker tiden sin på deg.

Magne Uppman, grunnlegger av SNÖ Ventures, forteller at de anser Slush som et viktig sted for det som skjer innen tech-bransjen, og prioriterer dette fremfor mange andre konferanser og events.

-- Vi drar på Slush fordi det er det viktigste stedet å være i slutten av november om du driver med tech i Europa. Nettverksbiten er nok det viktigste for vår del, der vi møter nye og gamle kontakter både i formelle og uformelle settinger, skriver Uppman på e-post til Shifter.

Magne Uppmann og Theodor Bjerrang i SNÖ Ventures. Foto: SNÔ

Veteran på Slush

Uppman forteller at SNÖ Ventures har lagt opp en plan for hvordan de ønsker å benytte dagene, for å være mest mulig effektive. Mange av dem de har møtt på Slush tidligere har blitt viktige kontakter og samarbeidspartnere for dem etterpå. Også Erling Maartmann-Moe, partner i Alliance Venture, ser frem til konferansen i Helsinki.

-- Slush er den morsomste og mest spennende konferansen jeg deltar på, i år for 4. gang, så jeg er nesten veteran! Vi drar for å møte internasjonale investorer, pleie nettverk, vurdere trender, se på startups i aksjon og delta på arrangementer, skriver Maartmann-Moe i en e-post til Shifter.

Erling Maartmann-Moe i Alliance Venture er blant investorene som skal på Slush. Foto: Olga Shavrina, Flow

Maartmann-Moe skal blant annet sitte i juryen for å kåre de 100 beste startups på Slush. Ellers har han fylt planen med frokostmøter, middager og enkeltavtaler, i tillegg til å følge med på de norske og nordiske -- men kanskje også internasjonale -- tech-selskapene.

-- Et godt møtested

Steinar Svalesen, direktør i Beringer Finance, betegner Slush som den "beste årlige arena for å fange opp" trendene innen tech, og at konferansen vil gi dem anledning til å ha møter i en uformell setting. De har planer om å treffe investorer fra USA, Asia og Europa, og at de er særlig opptatt av startups som driver med VR og maskinlæring. Han forteller at Beringer Finance har visse kriterier når de skal knytte kontakter med startups på Slush.

-- Det handler alltid om identifisere et team som kan gjennomføre og levere en skalerbar business. Ellers har vi en relativt åpen agenda, skriver Svalesen på e-post til Shifter.

Kan tilfører spisskompetanse og nettverk

Investinor skal også delta på konferansen, og skal i møter med flere internasjonale venturefond. Jan Øivind Eriksen, investeringsdirektør med ansvar for teknologisektoren i Investinor, planlegger å snakke med både startups og internasjonale medinvestorer på konferansen.

Anders Lier fra Nordic Impact skal også på Slush-konferansen. I bakgrunnen står Tharald Nustad. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

-- Jeg drar til Slush primært for å holde kontakten med og utvide Investinors nettverk av potensielle internasjonale medinvestorer. Slush har høy profil og tiltrekker seg ventureinvestorer fra hele verden. Det er derfor et godt møtested, skriver Eriksen på e-post.

Han forteller at også noen av Investinors selskaper skal på konferansen -- blant annet skal Kjartan Slette fra Unacast delta i debatten om likestillingsarbeid i tech. Eriksen skriver at Investinor har lagt en plan for hvordan de ønsker å gjennomføre konferansen.

-- Investinors mandat er å investere i norsk teknologimiljøer, og disse selskapene treffer vi enklest hjemme i Norge. Jeg drar til Slush Investor Day i dag (onsdag), hvor det kun er investorer til stede, og er kun til stede på selve Slush én dag. Jeg regner med å snakke med noen av de norske startupene som er der, skriver Eriksen.

Leter etter verdidrevne startups

Anders H. Lier, styreleder i Nordic Impact, forteller at Nordic Impact og Katapult skal ha sitt eget event -- Impact for Breakfast -- på fredag morgen, i tillegg til at de er medarrangør og deltar på "impact events" som skal foregå i løpet av Slush. Investorselskapet ønsker å møte dem som skaper den nye startupøkonomien på tvers av Europa. Først og fremst er den underliggende filosofien deres å ha det gøy i alt de gjør.

Hva slags startups er dere eventuelt interessert i?

-- Impact tech startups. Selskap som er verdidrevet og som har ambisjon om å gjøre et vesentlig bidrag til å skape en bedre verden og samfunn, skriver Lier i en e-post til Shifter.

Også Orkla vil være til stede på Slush, og Espen Wiik, SVP for Orkla Investments, forteller at de først og fremst ser etter tech-selskaper som kan endre Orklas industri.

-- Orkla deltar på Slush for å få inspirasjon fra det internasjonale gründermiljøet, utvide nettverket og få tilgang til relevante investeringsmuligheter. Vi mener innovasjon har et godt utgangspunkt når ulike stakeholders, kompetanse og kapital samles rundt det som finnes av ambisiøse og visjonære tidligfase-selskaper. Konferanser som Slush er en slik arena, skriver Wiik på e-post.