Erling Maartmann-Moe i Alliance Venture. Foto: Olga Shavrina, Flow

Alliance Venture satser på Silicon Valley-gründer som vil gire oppdrettsnæringen med big data og maskinlæring

Publisert Sist oppdatert

Norske Alliance Venture og to amerikanske fond går inn med 27 millioner kroner i den ferske startupen Aquabyte.

Gründer Bryton Shang fra Silicon Valley henter 3,5 millioner dollar fra de kjente amerikanske tech-fondene Costanoa Ventures og New Enterprise Associates. I tillegg går også norske Alliance Venture inn i det amerikanske selskapet som nå har etablert et kontor i Bergen med to heltidsansatte, skriver Finansavisen.

Shangs selskap er bare ni måneder gammelt når han henter det som i norsk målestokk er en stor investering.

Aquabyte vil effektivisere foring av fisk

I artikkelen går det frem at Aquabyte bruker datasyn og maskinlæring til å effektivisere foring og oppfølging av oppdrettsfisk. Noen av bruksområdene skal være automatisk telling av lakselus, sanntidsmåling av biomasse og individgjenkjenning.

Ifølge Shang er det god match mellom den norske sjømatnæringen, som er fokusert på utstyr, og teknologer fra Silicon Valley, som er opptatt av programvare og maskinlæring. Det norske klyngesamarbeidet NCE Seafood Innovation i Bergen har hjulpet amerikaneren å bygge nettverk i bransjen i rekordtempo.

Kreft-diagnostisering

Bryton har bakgrunn fra bioteknologiselskapet HistoWiz, som diagnostiserer kreft i vevsprøver. Finansavisen skriver at det er mye av den samme teknologien som nå tass i bruk. Et kamerasystem plassert midt i merden skal samle inn visuell informasjon som prosesseres til lett leselig informasjon av maskinlæringsalgoritmer, og Aquabyte har allerede etablert flere piloter langs norskekysten. Tanken er at systemet skal bidra til å redusere kostnader når oppdrettsindustrien spås stor vekst i årene som kommer.

Det går ikke frem hvor mye Aquabyte ble verdsatt til. Fordelingen mellom de norske og de amerikanske aktørene er heller ikke kjent, ifølge Finansavisen.