Tencent og Alibaba har gått ned til sammen 3000 milliarder i verdi. Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein

Milliardnedtur for Kinas største teknologiselskaper

Publisert Sist oppdatert

De kinesiske teknologiselskapene Tencent og Alibaba har tapt verdier på over 3000 milliarder kroner. 

Tencent og Alibaba er Kinas største og mektigste teknologiselskaper, og er involvert i det meste av det som skjer i teknologisektoren, og bidrar også til startups -- under forutsetningen om at de blir en del av selskapenes digitale økosystemer.

I vinter ble Alibaba og Tencent to av selskapene som er verdt over 500 milliarder dollar, og havnet dermed i samme "klubb" som Apple, Amazon, Microsoft og Facebook, skriver Dagens Næringsliv.

Det ble spekulert i at Tencent ville bli det første børsnoterte selskapet med en verdi på over 1000 milliarder, men 2018 viste seg å by på annet enn godt nytt for det kinesiske selskapet: Verdier på over 1800 milliarder har forsvunnet på knappe ni måneder, og nedturen betegnes som historisk. Aldri før har et så stort teknologiselskap falt så mye mens de globale teknologiselskapene har økt i verdi, skriver Dagens Næringsliv.

Problemer med kinesiske myndigheter

Siden slutten av januar har Tencent sin aksjekurs falt med 38 prosent. Alibaba falt med nesten tre prosent ved New York-børsen på søndag, og opplever også et sterkt fall i kursverdi: Siden juni i fjor, da selskapets nedtur startet, har verdier for 1250 forsvunnet.

Analytikerne vil likevel ikke avskrive Tencent og Alibaba helt ennå, for begge selskap har opplevd nedturer tidligere. Dette er imidlertid Tencents lengste nedtur så langt, og med annonseringen at Jack Ma -- gründer av Alibaba -- vil trekke seg som styreformann i 2019, har det oppstått usikkerhet.

Tencent, et av verdens største dataspillselskaper, har fått problemer med kinesiske myndigheter, som forsøker å begrense hvor mye dataspill befolkningen spiller. Dette har ført til at Tencent må gjennom en tidkrevende prosess før de kan lansere nye spill, skriver Dagens Næringsliv.