Marine Harvest har landet en avtale med gigantselskapet Alibaba og Jack Ma. Sammen skal de levere norsk laks direkte til kinesiske forbrukere. På første rad sitter Marine Harvest-styreleder Ole-Eirik Lerøy, dronning Sonja, kong Harald, Alibaba grunnlegger og styreleder Jack Ma og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen under en åpningsseremoni i Shanghai torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Netthandel-keiseren Jack Ma skal levere norsk laks "rett hjem"

Publisert Sist oppdatert

Marine Harvest har landet en avtale med gigantselskapet Alibaba og Jack Ma. Sammen skal de levere norsk laks direkte til kinesiske forbrukere.

– Den beste laksen i verden kommer fra Norge. Det er ikke vi som har bestemt dette, det er de 600 millionene konsumenter vi har på vår plattform, sier Alibaba-president Michael Evans til NTB.

Tirsdag åpnet det norske lakseselskapet Marine Harvest en ny fabrikk i Shanghai, og signerte i samme slengen Alibaba-avtalen. Til stede på seremonien var både kongeparet og Alibaba-grunnlegger Jack Ma – en av Kinas mest kjente personer.

– Dette åpner veldig store muligheter. Kina er det markedet i verden som er lengst framme i verden på internetthandel. Det å få samarbeide på toppnivå med den største aktøren innenfor dette gir oss store muligheter, sier Marine Harves-styreleder Ole-Eirik Lerøy.

Avtalen ble signert i Shanghai torsdag, med kongen og næringsministeren til stede.

Evans forklarer planene for samarbeidet med Marine Harvest slik:

– Vi skal hjelpe dem å frakte den ferske laksen fra Norge til de kinesiske tallerkenene, sier han.

Marine Harvest har skreddersydd sin nye fabrikk i Shanghai til formålet.

– Det er den første sjømatfabrikken en norsk bedrift har etablert i Kina. Vi kommer til å bruke den til å lage skreddersydde produkter for netthandel. Vi gjør emballering og etikettering, og så er det logistikksystemet til Alibaba som frakter dette hjem på døren til kinesiske forbrukere, sier Lerøy.

(©NTB)

marius.helge.larsen@ntb.no