Google-logo i lobbyen på Beijing Hotel fra den gangen selskapet først inntok det kinesiske markedet i 2006. (Foto: AP Photo/Elizabeth Dalziel)

Amerikansk strateg mener Google vil splittes opp i mindre selskaper

Publisert Sist oppdatert

Den amerikanske Allianz-strategen Neil Dwane sier Google utgjør en trussel mot amerikanske politikere og myndigheter. 

Det er i Finansavisen at påstanden om Googles fremtid legges frem av Allianz-strategen Neil Dwane -- at Google etterhvert vil styres etter en "splitt og hersk"-lignende teknikk. Dwane sier til Finansavisen at Google er "et sett bestående av syv globale motpoler".

Han mener asiatiske teknologiselskaper går en lysere fremtid i møte enn amerikanske selskaper som Facebook, Apple, Amazon og Netflix og Google/Alphabet -- som sammen ofte forkortes til ankronymet FAANGs. De asiatiske selskapene Baidu, Alibaba og Tencent -- som forkortes til BATs. Dermed ser fremtiden mørk ut for Google, i Dwanes verdensbilde.

-- Jeg tror at selskapet vil bli splittet opp, for disse gigantene er en trussel mot amerikanske politikere og myndigheter. Det er annerledes med BATs, som reguleres av Beijing i forkant. De hjelper Kina med å plassere seg i det 21. århundre veldig raskt, sier Dwane til Finansavisen.

Positiv til Amazons fremtid -- inntil videre

Dwane mener at også Netflix-modellen vil komme under press. Han sier at de på ett eller annet tidspunkt må legge frem bevis på at de går med overskudd, og ikke slik som i dag -- at de først og fremst viser frem økning i antallet abonnenter.

Dwane har derimot sansen for Amazon, og omtaler dem som "et fantastisk selskap som leverer flott service".

-- Men når de beveger seg opp verdikjeden i bransjer som de utfordrer, vil de bli mindre politisk populære. I det meste av Vest-Europa har ikke Amazon hatt noen ­effekt ennå, sier Dwane til Finansavisen.