Alexander Woxen, partner ved StartupLab. Kimm Saatvedt/Coup Agency

Alexander Woxen om "Gründeroppropet": La oss sørge for å plukke de lavthengende fruktene

Publisert Sist oppdatert

Kommentar av Alexander Woxen, partner ved StartupLab

Oppropet som ble annonsert av toneangivende gründere i Shifter, Aftenposten og DN på mandag, er viktig. Kanskje viktigst er evnen til å samle et fragmentert miljø rundt enkeltsaker som er viktig for det større økosystemet.

Mens debatten farer rundt de store sakene, er jeg opptatt av de små sakene. De som kanskje alene ikke fremstår som viktige. Bredden i sakene i oppropet er omfattende og jeg frykter at de mindre tabloide sakene, havner i skyggen.

Ålreit, kall meg kjedelig og kanskje også litt lite ambisiøs, men la oss for all del sørge for at det blir gjort noe med de sakene som kanskje er mest lavthengende.

Urettferdig MVA?

For å gi et eksempel på en tilsynelatende bagatellmessig sak, som riktignok ikke er en del av oppropet men likefullt viktig, er hvorfor mange kunnskapsbaserte oppstartsselskaper ikke får fradrag for inngående MVA - på samme måte som selskaper med etablert omsetning.

Med andre ord er det 25 prosent dyrere for disse å kjøpe varer og tjenester. Er det egentlig rettferdig? Myndighetene ønsker å fremelske kunnskapsbedrifter, for eksempel innenfor livsvitenskap, hvor det gjerne tar litt tid før virksomhetene får reell omsetning. Hvorfor da denne 25-prosents-ulempen?

Ja, det er sannsynligvis mulig å omgå systemet - men ønsker vi å stimulere til et slikt skattemoralsk kompass?

Skattelegger lottokupongene, ikke gevinsten

Et annet eksempel er opsjoner. Dette er ikke et betydelig inntektsområde for staten i dag og problemstillingen dreier seg mer om forenkling, snarere enn lyst eller vilje til å betale skatt.

I overført betydning er dagens modell som om man skulle skattelegge lottokupongene og ikke gevinsten (som heller ikke beskattes).

Konsekvensen er uansett den samme; det ville sannsynligvis blitt mindre tipping. Regjeringen har fått den adferden som de en gang ønsket, redusert bruk av opsjoner i børsnoterte bedrifter. Samtidig har de satt mange gründere i en krevende situasjon mht. skatteplanlegging.

Det er leit å se at en del gründere bruker den sårt trengte egenkapitalen i oppstartsfasen til nettopp å hindre at ikke selskapet senere kommer i skattegjeld - før de kan gjøre opp for seg.

Dette er bare noen eksempler på noen saker som kanskje alene ikke skaper overskrifter, men som det likevel er bra at miljøet samles rundt - men jeg er litt bekymret for at de store tankene kaster skygge over saker som ellers burde være politisk farbare.
Ser frem til å følge debatten.

Du har nettopp lest en sak på nettavisen Shifter

Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Last også ned Shifters seneste podcast med seriegründer Kim Haagensen i WeClean.Om alle feilene han har gjort – både som gründer og ektemann. Dessuten om tech, livet som hardtarbeidende småbarnsfar, ledelse, pitsjing, verdier, framtida og hvorfor han valgte å kappe av seg en finger.