Åshild Aarø og Erlend Waaler blir en del av StartupLab Bergen.

Samarbeid over fjellet: «Norge er lite og vi har ikke luksusen av kritisk lokal størrelse"

Publisert Sist oppdatert

Her er teamet som skal koble StartupLab til industrien i vest.

--  Vi ønsker å bidra til å bygge bro mellom sterke økosystemer og industriclustere. I StartupLab har vi en enorm styrke på områder som data science, IoT osv, men liten kontakt med miljøer med med sterk industriforankring utenfor Oslo, forteller Alexander Woxen, partner på StartupLab.

Han hyrer nå inn profilene Erlend Waaler og Åshild Aarø til å løfte Oslo-hubens satsing i vest. StartupLabs team kommer ikke til et udekket bord. For de siste fem årene har Bergen hatt en dobbelt så høy vekst i etableringen av nye IT-selskaper enn i Oslo i samme periode (SSB). Samtidig mener Woxen at Bergen ligger et stykke bak i utgangspunktet, og at byen burde ligget på en "langt høyere årlig produksjon". Dette potensialet håper den nye grensen av StartupLab i Bergen å kunne forløse, på samme måte som de har gjort på Østlandet.

Ingen luksus i Norge

-- Bergen og Trondheim er spennende på hver sin måte. I Trondheim er vi involvert med NTNU Accel og i Bergen samarbeider vi med BTO. Der er det ganske god vekselvirkning mellom akademia, oppstartsbedrifter og etablert næringliv til og fra Oslo. AI labben i Trondheim er et godt eksempel, samtidig som flere Trondheimsbedrifter etablerer seg i grensensittet StartupLab og NTNU.

Woxen ser for seg at samarbeidet mellom de ulike delene av landet skal gå steg for steg. Han mener det har lite for seg å legge opp til konkurranse mellom byene i Norge, fordi vi da undervurderer verdensbildet -- og gjør oss selv til "de blindes rike".

-- Vi må finne ut hvordan vi kan bidra til god vekselvirkning med økosystemene, men vi begynner med å stikke ut hodet. Resten vil utfolde seg i et større samarbeid.

Samtidig mener han det er viktig å ikke la miljøet utvikle seg på en tilfeldig måte -- gründerne lykkes bedre hvis det allerede finnes etablerte selskaper de kan koble seg på.

-- Norge er lite og vi har ikke luksusen av lokal kritisk størrelse. Gründerne er helt avhengige av tilgang til en kritisk mengde av etablerte selskaper, som er avhengig av å koble seg på oppstartsselskaper for å lykkes med digital transformasjon.

Han trekker frem at Bergen likevel bør dyrke det unike utgangspunktet sitt, og at dette vil være fristende for gründere og startups som skal bygge selskaper.

-- De fleste techselskaper som vi jobber med i StartupLab, må lykkes internasjonalt for å sikre nødvendig vekstkraft og konkurranseevne. For mange B2B-selskaper er det nesten håpløst å tenke internasjonalt om du ikke har bevist noe hjemme. Derfor er vi så avhengig av et gründervennlig næringsliv, ikke bare regionalt, men nasjonalt, forteller Woxen.

Fyller teamet

Det nye teamet i Bergen består av folk som har sittet tett på startup-miljøet. Siviløkonom Erlend Waaler kommer fra DNB, og har siden han gikk ut av NHH i 2006 vært kunderådgiver, bedriftsrådgiver, banksjef, og strategisk rådgiver for oppstart og vekstselskaper. 

-- Gjennom min jobb som strategisk rådgiver i DNB for oppstart og vekstselskaper har jeg lenge beundret StartupLab sitt arbeid med å utvikle nytt næringsliv. Spesielt imponert har jeg vært av måten de har klart å koble etablert næringsliv med ny teknologiselskaper og forretningsmodeller. Jeg gleder meg stor til å bidra til videre vekst i Bergen, forteller Waaler.

Han har tidligere vært aktiv i gründermiljøet i Bergen, som leder av Innovasjonsuken OPP, samt vært en del av styret -- og aktiv i -- etableringen av NCE Finance Innovation.

Han ser spesielt frem til å få frem det skjulte potensialet innen næringslivet, og mener ingen må komme skadelidende ut av en innovasjonsprosess.

-- Jeg ser frem til å utvikle nytt næringsliv, spesielt med fokus på kobling mellom det etablerte og nye. Jeg mener det ligger mye uforløst potensiale i denne aksen og at gevinsten kan være stor for begge parter gitt gode spilleregler.

-- En ære å få bli med i teamet

Åshild Aarø på sin side går inn som Community Coordinator hos StartupLab, og skal "bygge miljøet for techgründerne i Bergen, koble dem med partnere i næringslivet, og legge til rette for skalering av bedriftene".

-- Techgründerne våre kan være med på å forme morgendagen ved å finne smarte løsninger på utfordringene vi står overfor i dag. Jeg vil påse at gründerne har det de trenger for å få til det de vil. StartupLab er et miljø fullspekket med utrolig dyktige og bra folk, og det er en ære å få bli med i teamet, sier Aarø til Shifter.

Aarø er leder og gründer av Aay's Village (en stilling hun skal fortsette i, som frivillig verv), og har tidligere vært emnekoordinator for Sustainable Innovation ved Universitetet i Bergen, og prosjektleder for bærekraft under ungdoms-OL i 2016.