Kristoffer Røil, Alexander Hagerup og Rune Løyning stiftet selskapet Vic.ai, januar 2017 i USA.

Vic.ai henter 100 millioner: Fikk napp hos investorene bak AirBnb og Slack

Publisert Sist oppdatert

Knapt tre år gamle Vic.ai verdsettes til 450 millioner kroner.

Bak det amerikanske selskapet står nordmennene Kristoffer Røil, Rune Løyning og Alexander Hagerup. 

Vic.ai har de siste to årene utviklet en AI-plattform som automatiserer regnskapsføring. Selskapet har allerede nær 40 større selskaper på kundelisten, deriblant KPMG, BDO og PWC.

– Markedet endrer seg raskt. Vi er nå blant dem som leder an på denne teknologien i USA, og skal vi holde på den posisjonen var det helt avgjørende å hente vekstkapital, sier Hagerup til Shifter.

Les også: DNB fortsetter julefesten: Sikrer plass hos robotisert regnskapsfører

Blant tech-gigantene

Finansieringsrunden på totalt 100 millioner kroner, ble ledet av GGV Capital. Det globale venturefondet har blant andre Slack, AirBnb og Square i porteføljen.

– I USA har du mange hundre fond som kan "matche" profilen din, som i tillegg har kapital og kunnskap om det vi holder på med, sier Hagerup - som likevel understreker at nåløyet er trangt:

– Men har du det riktige teamet og markedet ditt er stort nok, er det mulig, sier han.

Costnoa Ventures og Cowboy Ventures sikret seg også en bit av SaaS-selskapet.

Bak sistnevnte fond står Aileen Lee, tidligere partner i Kleiner Perkins. Hennes partner igjen, Ted Wang, er tidligere styremedlem i Twitter og blant annet kjent som advokaten til selskaper som Facebook, Twitter og Dropbox.

Cowboy Ventures gikk i 2017 inn med 12 millioner kroner i Vic.ai, og Wang er i dag styremedlem i selskapet.

– Det har vært to og et halvt år med tøffe tak. Vi har jobbet 12 til 14 timer i døgnet alle sammen for å klare og lykkes, sier Hagerup og fortsetter:

– Du lever alltid på en kort rullebane hvor du kanskje har seks måneder igjen. Får du ikke hentet penger, så er det over. Du lever alltid med en slags eksistensiell risiko som er nokså pressende. 

Norsk utviklingsavdeling

Hagerup har tidligere operert som gründer i Norge, da i selskapet The Online Backup Company - som i 2014 ble kjøpt opp av Nasdaq-noterte J2 Global Inc. 

Vic.ai teller i dag 20 ansatte - med hovedkontor i New York og utviklingsavdeling i Norge.

– Vi ser fordeler med å ansette et norsk utviklingsteam for å bidra til verdiskapning i moderlandet. Vi er også med på å skape et større AI-samfunn i Norge, sier Hagerup.

Les også: Katapult Fund har hentet 175 millioner for å finne Norges første «enhjørning»