Islendingene vil innføre "Airbnb-skatt" for å gjøre det til "en del av turistnæringen"

Publisert Sist oppdatert

Island kan bli neste land ut som innfører restriksjoner for utleie via Airbnb. Det skal det stemmes over et lovforslag som setter en grense på 90 dagers utleie i løpet av et år før leilighetseieren må begynne å skatte av inntektene fra rommet han leier ut, skriver The Guardian.

Antallet besøkere til sagaøya har økt kraftig de siste årene, blant annet på grunn av Game of Thrones-fans som vil se plassene der den populære serien blir tatt opp.

Island regner med å ta imot 1,6 millioner besøkere i 2016, opp 29 prosent fra i fjor. Det har ført til mangel på hotellrom og at islendinger, først og fremst i Reykjavik, tjener rått på å leie ut. Det i sin tur har ført til kraftig prishopp på boliger i sentrale Reykjavik.

Sjefen for det islandske turistrådet, Ólöf Ýrr Atladóttir, sier til Guardian at lovforslaget ikke er ute etter å forby Airbnb, men å gjøre det til en del av turistnæringen der noen regler må følges.

Island er bare det siste eksemplet på land eller byer som ikke liker at stadig flere leier ut via Airbnb. I februar i år la Japans regjering frem nasjonale retningslinjer som foreslo at Airbnb-brukere bare får leie ut til gjester som blir mer enn en uke. Noe som skulle gjøre majoriteten av utleietilfellene ulovlige, skriver Bloomberg.com.

Siden Japan er Airbnbs raskest voksende marked er det dårlig nytt for selskapet. 

Andre eksempler på steder der Airbnb møtt på problemer er Berlin der myndighetene har gitt Airbnb en del av skylda for økende boligpriser. Den tyske byen har forbudt korttidsleie som ikke er godkjent av myndighetene og har også åpnet for huseiere å kaste ut leietakere som leier ut på Airbnb, ifølge Investopedia,com. Også i Paris og Barcelona har myndighetene prøvd å begrense utbredelsen med begrunnelsen at de ikke vil la turistene ta over bykjernene.

Powered by Labrador CMS