Noteringssjef Adam Kostyál i Nasdaq Europa. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Nasdaq-toppen drømmer om å ta norske startups på børs: "Man kommer til et punkt der venture-investorene ikke har så mye å bidra med"

Publisert

Adam Kostyál i Nasdaq mener børsen kan være fantastisk for det rette selskapet.

Visepresidenten i Nasdaq hadde én viktig ting for øyet da han nylig besøkt Norge. Børsgiganten kjemper med Euronext om å ta over Oslo Børs. Finanstilsynet har godkjent begge, men det er Finansdepartementet som har siste ordet.

-- Vi ønsker jo å være en nordisk aktør, og vi kan ikke være fullt ut nordiske hvis vi ikke eier Oslo Børs, sier Kostyál om hvorfor det har blitt mange turer til den norske hovedstaden i det siste.

Som "noteringsansvarlig" i Europa er han sentral i arbeidet med å overbevise nordmennene, men innimellom frieriene overfor beslutningstagere og finansaktører tok han seg tid til en tur innom Shifters podcast.

Børsen gir kred

Han ser for seg et nordisk marked, og mener et felles nordisk marked vil gjøre det lettere å ta norske startups til børs. Selv om Europa har opplevd en sterk vekst i antall venture-investorer de siste årene, og at mulighetene er mange, mener Kostyál at flere bør vurdere børsen som et alternativ.

-- Men alle snakker jo om at man helst bør velge investorer som kan bidra med mer enn bare penger, børsen er jo ikke «smarte penger»?

-- Selskapene kan vokse lenge utenfor børsen. Men man kommer til et punkt der venture-investorene ikke har så mye å bidra med, annet enn kapital, sier Kostyál i Shifters podcast.

Han viser til at børsen gir kredibilitet, synlighet og likviditet. Til tross for kvartalsrapportering har mange aksjonærer på børsen en lenger horisont enn venture-investorer som skal ha en exit innen en viss tid.

-- For rett selskap til rett tid er børsen fantastisk, mener visepresidenten.

Bedre prising

Enkelte teknologiselskaper som går på børs, har opplevd å falle kraftig i verdi den første tiden. Kostyál peker på at det er flere som opplever det motsatte, men erkjenner at det er krevende å sette riktig verdi på et vekstselskap. Han mener europeerne må bli bedre på å prise tech-startups.

-- Disse selskapene kommer til å forandre så mange paradigmer, at det ikke går an å måle dem på hva de får til i løpet av et kvartal. Vi må ha en lengre horisont, sier noteringssjefen.

Han viser til at det tok mange år for selskaper som Amazon og Facebook å bli lønnsomme.

-- Jeg pleier å si at Zlatan spilte aldri i ungdomslandslaget, men han ble ganske god likevel.

Last ned podcasten med Adam Kostyál på Itunes eller i din foretrukne podcast-klient på Android, eventuelt lytt her i nettleseren.