Sigri Sevaldsen og Anniken Fjelberg i 657 Oslo. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

657 Oslo vil løfte kreativ næring: Presåkornmidlene er starten på en større satsing

Publisert Sist oppdatert

Anniken Fjelberg og co har tatt steget fra coworking-space til "inkubator", og fått med seg Skyfalls Venture på ny millionsatsing.

Da Innovasjon Norge i forrige uke fordelte presåkornmidler til 17 ulike miljøer landet rundt, var det et par overraskelser på lista. Blant dem 657 Oslo og Skyfalls Ventures, som skal investere pengene videre i norske oppstartsselskaper. Forutsetningen er at bedriftene minst henter inn samme beløp fra private investorer.

-- Vi leser at hensikten med å spre midlene på flere denne gangen er å nå bredt ut i hele landet, og gjennom vårt samarbeid med hubber i alle de store norske byene så vet vi at det er behov for dette, kommenterer Anniken Fjelberg, partner og styreleder for 657 Oslo.

Inkubator?

Presåkornmidlene denne runden var egentlig forbeholdt TTO-er og inkubatorer, men i tillegg til Skyfall Ventures og 657 fikk også konsulenthuset Bakken&Bæck midler.

657 Oslo er Norges største coworking-miljø for kreativ næring, og i 2018 skal selskapet etter planen vokse videre med 2000 kvadratmeter. 657 har bidratt til å hjelpe frem selskaper som No Isolation, Vibbio, Eplehjelp, Cala&Jade, Foodora og Oslo Business Forum. Fjelberg mener de lever opp til kravene for å være nettopp en inkubator:

-- Vi har søkt som inkubator og mener selv at «Skyfall + 657» faller inn under Innovasjon Norge sin definisjon av begrepet: 1) Godt tilrettelagte fasiliteter for oppstartbedrifter, 2) Rådgivere/nettverk av rådgivere som kobles på selskapene etter behov, og 3) Tilgang på kapital/investornettverk. Vi mener selv vi tilfredsstiller alle disse punktene.

Espen Malmo og Anniken Fjelberg går sammen. Foto: 657 Oslo

Uavhengig

Fjelberg trekker frem at selskapet har kompetanse innen forretningsutvikling og strategi for selskaper som har innovasjonsprosesser eller er i vekst, og at de har 150 eksperter som jobber med ulike former for markedsføring, kommunikasjon og strategier for markedsintroduksjon. Hun forteller at selv om 2 millioner er "en god start", håper 657 å på sikt å gjøre større investeringer. Samtidig ønsker ikke 657 å bli mer kapitaltungt, og at uavhengigheten deres fortsatt er viktig.

-- Vår uavhengighet har alltid vært og er fremdeles viktig for oss, og både Skyfall og 657 Oslo er fremdeles eiet av privatpersoner og gründerne som startet selskapene. Det mener vi gjør oss til svært gründervennlige samarbeidspartnere, noe vi også får feedback på fra de som jobber med oss.

-- Ser frem til å gå inn med kompetanse og kapital

Skyfall Ventures er på sin side et investeringsselskap med visjon om å fostre Norges oppstartsselskaper. De investerer i distruptiv teknologi, og ble etablert høsten 2016. I løpet av året som har gått siden, har de blant annet investert i tidligfaseprosjekter som Otovo, Fjong, Spiff, Kolonial.no, NYBY, Nabobil og Alva Technologies.

-- Vi er glade for tilliten fra Innovasjon Norge. Å investere disse midlene vil bringe oss nærmere visjonen om å bygge Norges råeste oppstartsselskaper. Vi ser frem til å gå inn med kompetanse og kapital sammen med 657 der vi ser de riktige mulighetene, sier daglig leder Espen Malmo i Skyfall i en pressemelding som de to aktørene sendte ut sammen etter tildelingen.

Viktig for kreativ næring

Fjelberg beskriver presåkornmidlene som viktige, blant annet for selskaper som ellers har vanskeligheter med å få investeringer.

-- Vi er spesielt glade for at vi er blitt tildelt presåkornmidler siden enkelte av de selskapene vi treffer fra kreativ næring kan ha utfordringer med å finne kapital fordi de i enkelte tilfeller faller utenfor den tradisjonelle VC-kategorien ”techplattform”. Hos oss har vi lang erfaring med ”go-to-market”-prosesser for alle typer selskaper som skal skalere, og kombinasjonen av Skyfalls forretningsforståelse og 657s markedserfaring er svært attraktiv for tidligfase vekstselskaper, sier Fjelberg i pressemeldingen.