Rolf Assev under et foredrag om Opera under Oslo Innovation Week 2016. Foto: Per-Ivar Nikolaisen.

Rolf Assev ved StartupLab vet ikke om hans største tabbe enten var å si nei til Apple eller om det var Google

Publisert Sist oppdatert

Rolf Assev er partner ved StartupLab, og var en av de første ansatte i Opera Software. Han er også gjest i Shifters spalte 16. spørsmål.

1. Hva jobber du med akkurat nå?

Jeg kom akkurat tilbake fra ferie – og det er fantastisk å oppleve at det oser energi i StartupLab med både nye og gamle selskap. Akkurat i dag har jeg jobbet med å rekruttere et par nøkkelpersoner til to av selskapene i labben, samt sikret ekstern finansiering til et av selskapene.

2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?

 Gå tilbake til 2002: Hva med å lage en internett tjeneste hvor du kan legge ut bilder og tekst om deg selv og din familie - og hvor skryter uhemmet av hvor flink du er, hvor sporty du er, hvor dyktige dine barn er og hvor mye du elsker din partner. Et sted du kan vise fotos av deg selv som beviser en gang for alle hvor lykkelig du er. Hva med å kalle tjenesten AnsiktsBok, eller noe liknende på engelsk. Tilby den gratis, først til studenter, så vil sikkert bestemødrene komme etter om noen år.

3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?

Jeg er veldig optimistisk på framtiden fordi jeg har stor tro på at dagens unge tar ansvar for rette på alle de feilene vi har gjort. Jeg kaller den nye generasjonen for Generasjon Æ. Det er den siste generasjonen som vil kunne redde verden. Og jeg tror de vil gjøre det. Ta bare en titt på www.ysiglobal.com. Dette er dagens ungdom fra hele verden og de har et uselvisk syn på framtiden.  Når jeg er i det pessimistiske hjørnet, så lurer jeg på om dagens ungdom klarer å ta over styringen raskt nok.

4. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?

Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med film – og har fortsatt en drøm å filmatisere en fantastisk bok jeg har lest av en norsk forfatter.

5. Når på døgnet er du mest produktiv?

Jeg er alltid mest produktiv rett før deadline. Jeg kan sitte i timevis med et foredrag 2 måneder før jeg skal holde selve foredraget, men de gode poengene i foredraget kommer alltid en halvtime før det skal leveres.

6. Har du et produktivitetstips?

Aksepter 90 prosents-løsninger

7. Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?

Jeg har stor tro på bruk av ny teknologi innenfor læring og utdannelse. Her vil det skje mye og jeg tror at Norge har en god mulighet til å ta en posisjon her.

 8. Hva er din dårligste egenskap?

Jeg er nok litt kjiip. Historiene om Mermaid Inn Motel i Silicon Valley til 45 USD er mer enn sanne.

8,5. Dette må du forklare nærmere….

Når jeg er i Silicon Valley så bor jeg alltid på det billigste motellet, som i alle år var Mermaid Inn til 45 USD natta. Ikke alle kolleger synes dette motellet var like hjemmekoselig som meg. Jeg hater å betale for mye og kjøper bare ting på salg.  Så lenge jeg tror jeg får rabatt så er jeg fornøyd.

9. …og hva er din beste egenskap?

Mye energi og engasjement

10. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?

Kranfører på kranene på Aker Brygge. Hver søndag måtte min far ta meg med på tur for å se på disse. Da jeg var ferdig utdannet siviløkonom, så var dessverre kranene erstattet med tappekraner på uteserveringen.

11. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?

Elon Musk – rett og slett fordi han er en person som kan påvirke framtiden, og han hadde vært en relativt interessant person å ha i nettverket til StartupLab.

12. Hva slags politisk ideologi du håper du vinner frem ved valget? Hvorfor? 

Jeg er veldig fokusert på nyskaping og ser at alle partiene slåss om å markere seg som det mest gründervennlige partiet.  Det blir spennende å se hva de enkelte partiene lover i valgkampen.

13. Du er tilbake på skolebenken, hva studerer du?

Jeg har jobbet tett med veldig dyktige tekniske folk både i Opera og i StartupLab og jeg savner å kunne diskutere teknologi på samme nivå som disse.  Informasjonsteknologi og koding står høyt på listen.

14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?

Jeg er veldig stolt av hva vi fikk til i Opera Software som endte opp med 350 millioner brukere.  Suksessen til Opera er takket være den visjonære gründeren Jon von Tetzchner, og hans evne til å ansette fantastisk dyktige folk fra hele verden, samt gi dem masse ansvar.

Men jeg er også veldig stolt av StartupLab, men her har vi fortsatt langt å gå. Vi er selv et gründerselskap.

15. Hva er din største tabbe?

Kan det være da Apple i 2001 inviterte oss over til Cupertino og ba oss om å lage en browser for Apple som også skulle brukes i noen andre hemmelige produkter enn Mac-ene. Vi sa nei fordi vi var sikre på at Apple ville være konkurs innen et par år?

Eller kan det være da vi i 2006 sa nei til Google da de spurte oss om vi kunne lage en browser som de kunne bruke i et nytt mobilt operativsystem som de kalte Android, men som vi takket nei til fordi alle visste at det var umulig for et søkemotorselskap å lykkes med å lage et mobilt operativsystem?

Jeg har mange flere…

16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?

Skal du bli gründer, så må du virkelig brenne for det du gjør.  Ikke bli gründer alene.  Fokuser knallhardt.  Ikke kast bort tid på pitche-konkurranser og gründerkvelder med gratis prosecco, men bruk all tid på å lage et produkt som noen er villig til å betale for. Dersom du trenger finansiering, få med deg investorer som deler dine visjoner og verdier, og som du trives å jobbe med. Ikke tenk på hvem som er verdsetter selskapet ditt høyest.