SHE-gründer Heidi Aven. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Heidi Aven om bransjens største utfordring: – Mange kaster seg på bølgen, men det er langt fra ord til handling

Publisert

– Det blir fort "halleluja-stemning" når du arrangerer en konferanse, men det viktigste arbeidet skjer i hodet på folk, sier Heidi Aven. 

Heidi Avens mobilskjerm.

1. Hva jobber du med akkurat nå?
Fullt fokus på She Conference og She Index.

2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips - hva ville det ha vært?
Å kjenne mer på magefølelsen - og tro mer på meg selv. Da hadde jeg nok valgt mye annerledes. Jeg har lenge tenkt litt for fornuftig - og ikke så risikofylt. Nå har jeg imidlertid blitt flinkere til å bare hoppe ut i det. Så lenge jeg jobber hardt nok - og står i det, får jeg det til.

3. På hvilke områder er det henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?
Jeg syns det er spennende hvordan startup-miljøene har fått større fart de siste årene. Vi har også fått mange gode rollemodeller som evner å tenke mangfold i en ansettelsesprosess. Jeg er pessimistisk med tanke på at vi ligger så langt bak andre land når det gjelder vekstselskaper. Det er for lite venture-kapital i Norge, og det gjør at vi ikke får til å bygge de helt store selskapene.

4. Hva er den største utfordringen i din bransje?
At det krever kontinuitet - og et langsiktig og målrettet arbeid å få til noe. Det blir fort en "halleluja-stemning" hvis du skal arrangere en konferanse som for eksempel She Conference, men det viktigste arbeidet skjer jo i hodet på folk. Mange kaster seg bølgen, men det er langt fra ord til handling.

5. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle - hva/hvem ville det vært?
Michelle Obama. Hun er en veldig fascinerende dame, utrolig intelligent og jordnær, samtidig som hun har det kulturelle og feminine ved seg. Også virker det som hun ikke tar seg selv så høytidelig. Det liker jeg.

6. Hvordan ser mobilskjermen din ut?

 7. Har du et produktivitetstips?
Jeg opplever meg selv som veldig effektiv, og det skyldes at jeg tenker at ting er bra nok. Hvis du dveler for mye ved noe, bruker du unødvendig mye tid. Du skal jo være en supermamma og alt det innebærer, samtidig som du skal opprettholde vennskap og trening  - og jobbe døgnet rundt. Da møter du bare veggen. Nå har jeg for eksempel gitt meg selv én måned fri fra trening. Jeg har rett og slett ikke tid, og da velger jeg det heller helt vekk for å unngå at jeg blir stresset og få dårlig samvittighet over hva jeg burde ha gjort.

8. Hvis du skulle investert 10 millioner kroner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?
Akkurat nå satser jeg alle pengene mine på She Index. Vi ønsker å bli det kontaktpunktet som sitter på alle tall og fakta knyttet til hvordan et selskap ligger an med mangfold i selskapet.

9. Hva er din dårligste egenskap?
At jeg er utålmodig. Jeg må ha et svar der og da.

10. ... og din beste?
At jeg er utålmodig. "Nei" for meg bare er et utsatt "ja". Har jeg bestemt meg for noe, kommer jeg til å gjøre det uansett.

11. Hva ville du bli når du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?
Pianist. Jeg hadde en plan om å studere musikk. Jeg hadde et talent, men da jeg var 15 år fikk jeg en ny musikklærer, og han ble alltid forbanna på meg hvis jeg ikke hadde øvd nok. En dag slo han ned lokket over fingrene mine. Da mistet jeg helt lysten, og sluttet å spille.

12. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende - hvem ville du invitert?
Justin Trudeau, presidenten i Canada. Han har jobbet strategisk med likestilling - noe som har gitt resultater. Og så virker han som en kul og hyggelig fyr.

13. Hva er din største tabbe?
At jeg ikke har turt å hoppe i ting tidligere i livet. Det tok mange år før jeg gjorde noe jeg hadde hundre prosent troa på. Og det skjedde først etter at faren min døde for fire år siden. Det forholdet mellom foreldre og barn endrer seg ikke så mye når du blir eldre, og du tror gjerne at foreldrene dine har visse forventninger til deg. Det satt nok en viss begrensning på meg.

14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?
At jeg har fått med meg så mange bra mennesker til å være med på She. Det er gøy å se det store engasjementet, og at folk vil være med på noe som er større enn dem selv.

15. Hva er ditt beste tips til norske gründere?
Få med de riktige investorene, ha en strategi for skalering: er dette mulig å skalere? Det må du vite på forhånd.

Det du trenger å vite

  • She-grunnlegger Heidi Aven arrangerer denne uken SHE Conference i Oslo Spektrum.
  • Aven står også bak She-indeksen sammen med rådgivnings- og revisjonsselskapet EY.
  • Målet er å vise utviklingen i kjønnsbalanse i næringslivet over tid, og gi selskapene mulighet til å sammenligne sin egen utvikling med andres.