Kathrine Molvik, "Female entrepreneur"

18 spørsmål: Kathrine Molvik leser barnepsykologi for å bli en bedre leder

Publisert Sist oppdatert

Vinner av «Female Entrepreneur 2016» og firebarnsmamma Kathrine Molvik står bak sveiseingeniørfirmaet FeC. Bedriften tar delingsøkonomien inn i industrien ved å utføre ingeniørtjenester basert på abonnement. Hun bygger et fagmiljø som snart skal gå internasjonalt.

 

– Hva driver du med akkurat nå?

– Akkurat nå jobbes det med organisatoriske ting for å starte FeC i Polen. I tillegg holder jeg på med intervjuprosesser for å finne aktuelle folk å ansatte. Og så jobbes det med opplæring av kommende sveisere.

– Hvis du ikke hadde gjort det, hva hadde du gjort da? ,

– Om jeg ikke hadde hatt FeC, hadde jeg helt sikkert fremdeles vært ansatt i jobben jeg hadde før jeg startet for meg selv. Jeg hadde det bra der også.

– Hvilken oppfinnelse savner du?

– Det er sikkert mange ting! Jeg er veldig fokusert inn mot min bransje – og tenker ikke på så mye utover det egentlig, sånn i oppfinnelsesverden. He-he.

– Hva slags oppførsel hos andre mennesker irriterer deg?

– Folk som klager på alt mulig og som ikke gjør noe med det. Hvis alt er så forferdelig så må du fikse det – ikke stå å klage.

– Hvordan har du det akkurat nå?

– Nå har jeg det veldig bra. Været er fint og det skjer mye spennende i selskapet. Alt dette gir meg masse energi og en sånn «gleder meg til fremtiden»-følelse.

– Hva er du mest stolt av å ha gjennomført noensinne?

– Dette er alltid vanskelig å svare på. Det første jeg kommer på i farten er en jobb jeg gjorde som avverget at en rigg gikk av rate. Dette kan koste en bedrift mye penger og er ganske krise for selskapet det handler om. Det var beslutninger i hui og hast, og jeg stolte på min egen kompetanse. Det krever mot i en hektisk situasjon. I tillegg brukte jeg eget nettverk for å få gjennomført jobben.

– Hvis du kunne være hvilken som helst person, hvem ville du vært?

– Det hadde vært fint å hjelpe barn og unge som trengte det. Så en person som drev bistandsarbeid, kanskje. Jeg tror det er morsgenet mitt som har lyst til å hjelpe, selv om jeg ikke tror at jeg kunne gjort det på heltid.

– Hvilken teknologi klarer du deg ikke uten?

– IT og telefon. Kommunikasjonsverktøy er det viktigste for meg. Å kunne konversere, prate og finne ut av ting er nødvendig – og da er internett og telefon gode verktøy.

– Når er du mest produktiv?

– Når jeg jobber under press.

– Hvilke forbilder har du?

– Jeg ser veldig opp til Linn Cecilie Moholt som er administrerende direktør i Karsten Moholt AS. Hun er knalltøff, kjempedyktig, ydmyk og jordnær. En sånn type person er mitt forbilde.

– Hvis du hadde hatt 10 millioner kroner, hvilket selskap ville du investert dem i?

– I mitt eget. Da hadde jeg brukt pengene til å få oss enda fortere ut i verden, i tillegg til å få satt i gang flere prosjekter i et raskere tempo.

– Den beste boken du har lest?

– Jeg er ikke noen lesehest, og leser for det meste fagbøker. Men jeg er også veldig interessert i barnepsykologi og bøker om hvordan vi mennesker samhandler. Bøker om barnepsykologi er faktisk også nyttig å lese med tanke på hvordan man skal være som leder. Den boken jeg kommer på nå heter ”Ser dere meg?” og er skrevet av Kari Pape. Jeg pleier også å gå på foredragene til de bøkene jeg har likt, og da er spørsmålet; var det boken eller foredraget jeg likte best?

– Hvilken bok leser du nå?

– Akkurat nå leser jeg ikke en bok.

– Hva kjennetegner mennesker du liker å omgås?

– De er positive, energiske, løsningsorienterte, aktive, snille, omtenksomme og utadvendte mennesker. Og de er ikke redd for å ta utfordringer.

– Hvilken egenskap skulle du ønske du hadde?

– Jeg er et skikkelig følelsesmenneske og kunne kanskje ønske at jeg var litt mindre følsom, men ikke kynisk altså. Jeg tenker veldig mye, og om noe skjer blir jeg veldig engasjert og vil at det skal skje med en gang. Sånn sett skulle jeg også ønske at jeg hadde litt mer tålmodighet.

– Hvis du har eller hadde hatt et motto, hva skulle det vært?

– Grip dagen, ta muligheten – du lever bare en gang!

– Hvilken opplevelse har preget deg?

– Å bli mamma er det aller største og viktigste. Men også prosessen omkring «Female Entrepreneur» og i det hele tatt starte et selskap har gjort mye med meg. Jeg har vokst mye både personlig og mentalt – og jeg kjenner at jeg setter ekstra stor pris på å kunne koble av med familie og venner.

– En oppfinnelse du skulle ønske du stod bak?

– Det har jeg aldri reflektert over. Men jeg er glad for at andre har funnet opp all teknologien vi benytter i dag, som vi gjerne tar som en selvfølge.