Gründer og CEO, Charlotte Aschim, i TotalCtrl. Foto: Vilde Mebust Erichsen

TotalCtrl-gründer Charlotte Aschim: -- Vi skulle hatt større tempo på de store aktørene

Publisert Sist oppdatert

TotalCtrl nevnes på lister innenfor green-tech, food-tech og clean-tech. Men Charlotte Aschim hadde vært på topp mye tidligere, om hun bare ikke hadde vært flink pike. 

1. Hva jobber du med akkurat nå?
Vi er midt i salg og forhandlinger med aktører i Norge og utlandet. Generelt er det mye fokus på å jobbe for å vokse. Vi ønsker å beholde vår plass som verdensledende innenfor matsvinn-teknologi. Vi har vokst veldig mye på kort tid, og er med på en god del rangeringer. Det er mye stas for tiden.

2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?
Følg magefølelsen. Hvis jeg hadde gjort det, hadde jeg vært der jeg er nå tidligere.

3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?
Jeg er optimist av natur. Og på vegne av Norge, vil jeg si at vi har et sabla godt utgangspunkt. Både økonomisk og teknologisk. Vi er godt respektert. Men jeg skulle ønske vi var raskere og at vi var flinkere til å se globale løsninger og visjoner, ikke bare det norske perspektivet.

4. Hva er den største utfordringen i din bransje?
Tid. Siden vi jobber innenfor mat-industrien tar alt lang tid. Systemer som ikke snakker sammen, og lukkede dører vi bruker lang tid på å åpne. Jeg skulle ønske ting gikk fortere. I en startup går alt ganske fort, og vi skulle hatt like stort tempo på de store aktørene.

5. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?
Jeg trives egentlig veldig godt der jeg er, som CEO i selskapet vårt. Det er hardt, gøy og lærerikt. Men hadde du spurt før TotalCtrl, ville jeg nok vært oppfinner. Kanskje innenfor anleggsbransjen, eller mat-bransjen. Noen som gjør noe bra.

6. Hvordan ser mobilskjermen din ut?

7. Har du et produktivitetstips?
Jeg har mange. Men det viktigste er nok å sette av fokustid i kalenderen, og behandle den hellig, uten å bli forstyrret. Jeg kan alltids bli bedre på det selv, men jeg begynner å bli ganske god.

8. Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?
Basert på egne erfaringer ville jeg sagt anleggsbransjen. Der er det så sykt mye potensiale for optimalisering og digitalisering. Men jeg ville spredt det utover, og ikke bare investert i en ting. Jeg vil hjelpe flere.

9. Hva er din dårligste egenskap?
Jeg forventer nok mye av andre. Jeg vet selv at alt kan læres, og jeg forventer ofte at alle skal være like glad i å være som meg, men det er ikke alltid det stemmer.

10. …og hva er din beste?
Jeg lærer ekstremt raskt.

11. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?
Jeg ville nok bli noe innenfor idrett. Jeg drev mye med idrett da jeg var barn, og mest med fotball, så sikkert fotballspiller. Jeg ble ikke det fordi det var ikke gøy lenger. Da jeg var 21 år, sluttet jeg. Da spilte jeg seks-syv dager i uka, og det var altfor mye fokus på å vinne, og ikke på å ha det gøy.

12. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?
Da ville jeg invitert alle mine fire avdøde besteforeldre og forloveden min. De fikk aldri møttes, og de så jeg mest opp til. Det var noen jeg virkelig respekterte. Og da ville vi spist loff med smør og sukker, for det fikk jeg alltid av dem.

13. Hva er din største tabbe?
Det tror jeg må være at jeg ikke fulgte magefølelsen mye tidligere. Jeg har vært for mye flink pike. Skaffe meg jobb, få bedre lønn og leilighet. Jeg skulle heller ha hoppet raskere ut i ting, da hadde jeg vært der jeg er nå mye tidligere.

14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?
Jeg fullførte en mastergrad og hadde to jobber samtidig som jeg mistet tolv av mine nærmeste venner og familie. Det er jeg stolt over å ha fullført . Og selvfølgelig å ha startet TotalCtrl.

15. Kan du si noe du selv tror på, men som mange vil være uenige med deg i?
Jeg mener at det ikke har noe å si om du er mann, kvinne, ung, gammel, mørk eller lys, så lenge du jobber hardt er det det som teller. Og mange er nok uenige i det.

16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?
Spør om hjelp. Innse at du trenger hjelp og be pent om det.

Les også: Norsk matsvinn-startup listet i prestisjekåring med Amazon og Walmart – nå vil TotalCtrl-gründeren inn i flere kjøleskap